Zomerb(A)r serveert Belgische klassieker met een Alkense toets

Sinds 21 juli is Zomerb(A)r Alken ‘the place to be’ voor patriotten met een hart voor de Belgische culinaire geschiedenis. Vanaf de nationale feestdag serveert men in de gemeente Alken dé Belgische klassieker stoofvlees-friet naar een oud recept van Florentine Ottenburgs, de voormalige hoofdkokkin van de brouwerij Alken, bekend van zijn Cristalbier.

Cristal is het eerste pilsbier dat in 1928 in ons land werd geïntroduceerd. Jozef Indekeu had het leren brouwen in Berlijn. Aanvankelijk werkte hij bij brouwerij Haacht. Samen met Edouard Boes bracht hij het in de nieuwe brouwerij van Alken op de markt.

En dus was het niet vreemd dat net hier een zomerb(A)r als popup zou worden ingericht. Alhoewel, vroeg het ook enige lef aan ondernemer Jan Smets, want laat Alken nu net de grootste en eerst broeihaard van corona zijn geweest in Limburg. Zelfs koning Filip en zijn gezin onderschreven dit door een bezoek te brengen aan het plaatselijke woonzorgcentrum op 21 juli.

“Ik verzekerde de overheid dat we niets aan het toeval zouden overlaten”, aldus Smets. “ Daarbij is de keuze logisch. Als jonge snaak organiseerde ik in de brouwerij reeds diverse party’s en ons evenementenbureau SUC6 en Catering Specials werkte eerder al samen met de brouwerij.”

En aangezien de evenementen op apegapen liggen, wilden Jan Smets en Ingrid Vanmarsenille niet langer met de vingers blijven draaien op hun kantoor. Dit ligt net om de hoek van Hoeve Kolmen, locatie waar ze nu letterlijk en figuurlijk hun tenten hebben opgeslagen. Daar aan de Meerdegatstraat stonden tot voor twee jaar terug nog paarden op stal, die verkocht werden aan de Koeweiti’s. Men kan er corona proof terecht voor een drankje of een portie streetfood en dé nationale schotel friet-stoofvlees.

Toen de horeca heropstartte, ging hij bij Yannick Boes, voormalig directeur van brouwerij Alken  en Hr. President Belgian Brewers aankloppen . “ Hij dook een oud schriftje op waarin het authentieke recept stond van de voormalige hoofdkokkin bij brouwerij Alken, “ vertelt Smets, “ Destijds werd het oorspronkelijke bier ‘Mars’ of het donkere tafelbier ‘Faro’ gebruikt, dat toen in grote flessen met beugel verkocht werd, maar nu gebruiken we Grimbergen Dubbel, dat eveneens in Alken wordt gebrouwen.”

En wat leuk is, men krijgt een geprint receptje en het verhaal van Florentine mee naar huis.  Zomerb(A)r is ingericht conform de Covid-19 richtlijnen, zodat bezoekers met een gerust hart kunnen genieten. Denk dan aan ontsmettingspalen, gescheiden in – en uitgangen, cashless betalen en zitbubbels op voldoende afstand op een ruim terras. Er is plaats voor 300 zittende gasten, waarvan 180  in bubbelboxen in de stallen en onder zeil. Er is een fietsparking bij het gebouw en men kan de wagen gemakkelijk kwijt in de buurt.

Zomerbarb(A)r is de hele zomer open, elke donderdag tot en met zondag, van 16 uur tot 23 uur. Op zondagen reeds vanaf 14 uur.

Voor meer info, check Zomerbar Alken op Facebook.

Tekst en foto’s: Jempi Welkenhuyzen

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*