Zeeuws oesterseizoen gestart

Op 22 september werden de eerste Zeeuwse oesters van het nieuwe seizoen opgevist in de Oosterschelde en aan land gebracht in Yerseke.


De belangstelling mag dan wel al enkele jaren in de lift zitten het kweken van de schaaldieren is er niet op vooruitgegaan. Vooreerst waren er de problemen met de Japanse oesterboorder, een slak die een enzym afscheid op de oester waardoor de schelp poreus wordt om er vervolgens een gaatje in te boren en een stuk van de oester opeet. Hierdoor nam de productie van op de bodem gekweekte oesters sterk af. Dat probleem s innovatief opgelost door een deel van de oesters, de creuses, van de bodem af te kweken. Ze liggen nu letterlijk op tafels. Deze ‘tafeloesters’ zijn na 2 tot 3 jaar geschikt voor consumptie. Eén van die oestertafels in de Oosterschelde werd als eerste gelicht.

Minder en duurder
De tafeloesters zijn beter beschermd tegen natuurlijke vijanden, maar het kweekproces – met vaak schudden en draaien voor een optimaal resultaat – is wel erg arbeidsintensief. Voor Nederland is dit een relatief nieuw kweekproces. In het buitenland, meer bepaald in Frankrijk is het systeem veel meer gangbaar. Daarnaast is er de zorgwekkende situatie op het Grevelingenmeer. Al drie jaar wil daar geen oesterbroed vallen. Voor kwekers die van deze gebieden afhankelijk zijn, is het onhoudbaar om jaren geen inkomsten te hebben. Het betekend ook dat er minder oesters in het aanbod zullen zijn, wat samen met de hoge brandstofprijs voor een prijsstijging kan zorgen.

Rijk gevuld
Maar er waren ook positieve geluiden te horen aan boord van YE 147, het schip dat werd ingezet om de eerste oesters te vangen. De schelpen zijn rijkelijk gevuld en de smaak is zeer zilt met dat subtiele vleugje houtsmaak die eigen is aan de platte oester. De weersomstandigheden van de voorbije maanden hebben er voor gezorgd dat er veel fytoplankton in het water aanwezig was. Die micro alg zit boordevol voeding, energie en Omega-3 zit en is de belangrijkste voeding van de oester.
Foto: Nederlands mosselbureau

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*