XIII culinaire toppers uit Gent

®-Pieter-D'Hoop

Inwoners, passanten, toeristen en vooral foodies weten het, Gent heeft iets, en niet in het minst als het op eten en drinken aankomt. Het is zelfs een geschiedkundig gegeven dat de Arteveldestad altijd al zelfs in de keuken een rebels tintje had. Philippe Caudelier, nestelde zich een tijdlang in Gent. Gentenaar . De eerste Gentse waterzooi van Keizer Karel, Café den Turk die stempel 1228 meedraagt en zoveel meer. Laat dat geschiedenis zijn. Langs Willy Slawinsky en Jan Van den Bon om bestormde een nieuwe generatie jonge koks de keukens van menig Gentse restaurants. Staken Jason Blanckaert (Aroy Aroy), Olly Ceulenaere (Publiek) en Kobe Desramaults (Chambre Séparée) met Flemish Foodies het vuur aan de lont, de culinaire explosie was moeilijk in te schatten. Zonder de pretentie compleet te zijn trok Femke Vandevelde, culinair recensent en food-writer, langs 13 topchefs uit Gent voor haar boek Gent XIII. De chefs vertellen over Gent, hun leermeesters, hun ervaringen, het vallen en opstaan. Alle dertien hebben ze veel gelijkenissen maar zijn elk in hun restaurant zo onderscheidend. Ze werkten samen, hadden dezelfde leermeester, hebben een band met Gent maar vooral een grote voorliefde voor het koken. Dat koken mag al eens tegendraads zijn, dat zijn de chefs en Gent ook. De dertien koks wisten ook recepten vrij te geven, bijna 40 in het totaal, hun soms aparte kijk op Gent, hun favoriete plaatsen hun bezigheden, hun helden.
Koks in hart en ziel
Voor het boek keek Femke Vandevelde niet alleen in de keuken en de potten van de koks maar ook in hun hart en ziel. Alsof de lezer in de huid van de chefs kan kruipen. De foto’s van foodfotograaf Pieter D’Hoop zijn al even pakkend als de teksten in het boek. Eén beeld zegt evenveel als duizend woorden is hier zeker op zijn plaats . De woorden en de beelden in het boek vormen één geheel en zijn een ode aan een lichting jong creatief, culinair Gents talent. Naast de drie eerder vernoemde chefs komen ook Gilles Bogaert (Taxi &Upper); Anthony Snoeck (Volta), Tom Van Lysebettens (Cochon de Luxe); Marcello Ballardin (Oak), Thomas De Muynck (Karel de Stoute), Lore Moerman (Bodo), Kim Devisschere (Roots), Michaël Vrijmoed (Vrijmoed), Matthias Devos (Vos), en Vihjalmur Sigurdarson (Souvernir 2.0) aan bod. Omdat bij een goed gerecht ook een toetje hoort is er als afsluiter een diepgaand gesprek met Peter Goossens, de mentor voor minstens drie koks die in het boek aan bod komen. Kruishoutem is misschien wel de laatste dijk die West-Vlaanderen scheidt van Oost-Vlaanderen. De slagroom op het toetje komt van Tom Pauwelyn (Alberte) die door de vele chefs getipt wordt als groots opkomend talent. Gent XIII is uitgegeven bij Lannoo. ISBN: 978 94 014 5287 8

ad