World’s 50 Best Restaurants verandert spelregels

World’s 50 Best Restaurants is één van de belangrijkste prijsuitreikingen in de restaurantwereld, maar is onder vuur komen te liggen. Zo vonden critici dat bepaalde restaurants te veel naar voor werden geschoven. Wie eenmaal de hoofdvogel had afgeschoten, was niet meer uit de toplijstjes weg te slaan, luidde de felste kritiek. Daarom heeft de organisatie besloten om eerdere winnaars niet meer toe te laten tot de competitie.

Een snelle blik op de lijsten van winnaars tijdens de vorige edities geven de critici deels gelijk. Zo werd Osteria Francescana afgelopen jaar en in 2016 verkozen tot ’s werelds beste restaurant. El Bulli won deze prijs maar liefst 5 keer en Noma 4 keer. Net als Osteria Francescana werd El Cellar de Can Roca twee keer bekroond als het beste restaurant ter wereld.

Voortaan komen de restaurants die ooit verkozen werden tot ’s werelds beste eethuis terecht in een aparte categorie: ‘Best of the Best’. Op die manier krijgen andere chefs meer kans om de hoogste prijs te pakken en ontsnapt de organisatie aan de kritiek dat de prijs steeds rouleert tussen dezelfde chef-koks.

Overigens is de organisatie ook gevraagd om meer aandacht te vestigen op vrouwelijke chefs. In de afgelopen 7 edities van World’s 50 Best Restaurants kwamen er maar weinig vrouwen voor in de top 50.