Wordt Corona het einde van de meerdaagse schooluitstap?

Ondanks Corona heeft het jeugdwerk er deze zomer een fantastische kampzomer van gemaakt. Duizenden kinderen en jongeren konden de afgelopen weken genieten van een heerlijk zomerkamp. Dankzij de inspanningen van de overheid, de leiding en kookploegen werd 2020 een jeugdwerkzomer om nooit te vergeten.

Ook de uitbaters van de kamphuizen, jeugdverblijfcentra en hostels hebben zich de afgelopen weken vaak dubbel geplooid om dit alles mogelijk te maken. Nu het nieuwe schooljaar bijna van start gaat schakelen veel jeugdverblijfcentra over naar het ontvangen van scholen voor bos-, zee-, vredes-, en andere klassen. Ook middelbare scholen en instellingen uit het hoger onderwijs trekken er in het najaar vaak op uit om hun horizon ook buiten de leslokalen te verbreden.

Maar helaas zal dat voor velen van hen niet mogelijk zijn. En daarom trekt Kojeva West, de koepel van de onafhankelijke jeugdverblijfcentra en hostels in West-Vlaanderen, aan de alarmbel. Voorlopig kreeg immers enkel het lager onderwijs de toelating om op meerdaagse uitstap te gaan. Wat deze zomer wel nog lukte met de jeugdkampen blijkt plots niet meer mogelijk. De tienduizenden jongeren die ouder zijn dan 12 jaar konden deze zomer nog op kamp maar kunnen vanaf 1 september niet meer op meerdaagse schooluitstap. Nochtans zijn die zomerkampen zeer goed verlopen. Daar zijn ministers, virologen, ouders, leiding en jongeren zelf het allemaal over eens. Is er dan plots een hoger veiligheidsrisico voor wie 12 en ouder is op de schoolbanken dan tijdens een zomerkamp? Eerlijk, dat begrijpen we niet.  De (meerdaagse) schooluitstappen zijn voor veel jongeren een belangrijk onderdeel in hun opgroeien. Er samen met de vrienden op uit trekken om op een niet alledaagse manier te leren is voor velen een verademing. Voor leerlingen die moeten opgroeien in een moeilijke (sociaaleconomische) situatie is het vaak hun enige reis. Het is leren op reis gaan, de wereld ontdekken en nog zo veel meer. Jammer dat we die leerkansen afnemen van deze jongeren.

Ook voor de uitbaters van jeugdverblijfcentra en hostels zijn het barre tijden. Na 4 maand leegstand in de periode maart-juni van dit jaar waren er deze zomer gelukkig de zomerkampen. Helaas dreigt nu een nieuwe grote leegstand met het afhaken van middelbare scholen en het hoger onderwijs. Het water staat vele uitbaters aan de lippen en nog eens een half jaar leegstand of zeer lage bezetting zal velen van ons fataal worden. Jarenlang hebben vele uitbaters betaalbare groepsuitstappen voor jeugdwerk en scholen mogelijk gemaakt. Nu het merendeel niet meer op meerdaagse uitstap mag gaan dreigen die betaalbare meerdaagse uitstappen onmogelijk te worden. Ofwel wordt de exploitatiekost en dus prijs veel hoger ofwel omdat de verblijfcentra er simpelweg niet meer zullen zijn…
Kojeva West roept dan ook alle onderwijsactoren en virologen op om de meerdaagse schooluitstappen op een veilige manier wel weer mogelijk te maken.  We hebben deze zomer bewezen dat het kan!

Bij Kojeva West overnachten jaarlijks 500.000 kinderen en jongeren in één van de 28 aangesloten jeugdverblijfcentra.


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*