Wijting Vis van het Jaar

Het was al enkele weken bekend, niet alle informatiebronnen zijn lekvrij, maar het werd nu officieel bekend gemaakt wijting is van het jaar. VLAM, Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing vzw, heeft samen met de visserijsector voor de 31ste keer een Vis van het Jaar gekozen. Wijting, is een klassieker in de Franse keuken maar minder bekend in België. Slechts 5% van de Belgische gezinnen kochten wijting in 2018. Een
reden om deze vis met veel troeven in de kijker te plaatsen.
Onbekend maakt onbemind
Wijting is directe familie van de kabeljauw en heeft ook drie rugvinnen en twee buikvinnen. De rug is groenblauw, de flanken zijn zilverkleurig met een donkere vlek aan de basis van de borstvin. De zijlijn is donker en de snuit spits. De vis meet 20 tot 70 cm en kan 20 jaar oud worden. Wijting leeft veelal in de nabijheid van de zeebodem en voedt zich met schaaldieren, schelpen, wormen en kleine vissen. Zijn wetenschappelijke naam is Merlangius merlangus, merlan in het Frans. Wijting komt talrijk voor in de Noordoost-Atlantische Oceaan van de wateren rond het noorden van Noorwegen tot Portugal. De Belgische vissers vissen niet gericht op wijting en halen deze voornamelijk boven in de Keltische Zee, de Noordzee en het oostelijk Engels Kanaal. Het zijn voornamelijk de boomkor, flyshooters en plankenvissers die instaan voor het gros van de wijtingvangsten. In België wordt de wijting gegut aangevoerd, uitgezonderd door de flyshooters en de kustvissers. De aanvoer van wijting schommelt tussen 180 en 300 ton per jaar. Volgens het ILVO (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek) heeft de Belgische visserij op wijting geen negatieve invloed op de bestanden en is er geen reden tot ongerustheid over de staat ervan.
Wijting vol variatie
Wijting is een lekker en goedkoop alternatief voor kabeljauw. Het visvlees van wijting is mager en zeer licht verteerbaar, maar bevat wel graatjes. Wijting was tot aan het eind van de 20ste eeuw een vis voor arme mensen. Steeds meer wordt de soort gewaardeerd en gewild door de consument. Wanneer de vis heel vers is, heeft het witte en gelaagde vlees een fijne smaak. In Frankrijk is wijting een klassieker op de menukaart. Aan onze kust en op kermissen is gezouten en gedroogde wijting (‘bolling’) een attractie. Wijting wordt vaak in beslag gefrituurd (als ‘lekkerbekje’, ‘kibbeling’ en ‘fish and chips’) of gepaneerd geserveerd. Hij kan ook verwerkt worden in een bouillabaise, of gebruikt worden om te pekelen of bakken (in de oven).
Voor amateurs en professionals
Tijdens het jaar van zijn verkiezing wordt de Vis van het Jaar op verschillende manieren gepromoot.
VLAM heeft een receptenfolder samengesteld met enkele lekkere gerechten met wijting. De recepten werden uitgewerkt door 8 NorthSeaChefs.
De folder wordt gratis verdeeld door de visspeciaalzaken en door de visventers. Zo wordt de consument aangespoord eens een recept met wijting uit te proberen in de keuken. Ook de visgroothandel, supermarkten en cash&carry bedrijven worden gestimuleerd om wijting in de kijker te zetten.
Ook via mediapartnerships brengt VLAM wijting onder de aandacht bij de consument, bijvoorbeeld via magazines, krantenbijlages, Dagelijkse Kost (één) en De Madammen (Radio 2). Ook het eigen kookplatform lekkervanbijons.be en de afgeleide socialemediakanalen (Facebook en Instagram) zijn belangrijke informatie- en inspiratiekanalen. Een kans dus ook voor de horeca om mee op de kar te springen van deze aandacht. Horeca Vlaanderen zal aandacht besteden aan de Vis van de maand en de Vis van het Jaar in zijn maandelijks magazine. Horecaprofessionals krijgen zo meer voeling met de seizoensvissen van bij ons. Verder organiseert VLAM workshops voor leraars hotelscholen in samenwerking met de NorthSeaChefs, Horecavorming Vlaanderen en de Vlaamse visveiling. Ook de leerlingen aan de hotelscholen zullen van dichtbij kennismaken met wijting via workshops en het digitaal platform ‘hoe bereid ik vis’ voor horeca-opleidingen. Verder is er voor horecaprofessionals elk jaar de nationale wedstrijd ‘Viskok van het jaar’. De kok die het lekkerste en origineelste Vis van het jaar-recept op zijn menukaart heeft staan en daarvan ook een jury weet te overtuigen tijdens de wedstrijd krijgt de titel ‘Viskok van het jaar 2020’. Meer informatie hierover in één van de volgende publicaties.