Westhoek-chefs uitgedaagd.

WESTTOER©-JAN-DHONDT

Het toerismebedrijf Westtoer heeft het project “Ruralité” voorgesteld. Dat is een grensoverschrijdend project dat ondernemers wil coachen die vernieuwende ideeën hebben voor het toerisme in onder meer de Westhoek en de grensstreek. In totaal is daar een budget voor van bijna twee miljoen euro.

Coaching
Het provinciebedrijf Westtoer gaat met het project ‘Ruralité’ nog zwaarder inzetten op toerisme in de Westhoek. Daarbij worden onder andere lokale chefs uitgedaagd om originele gerechten uit te werken met streekproducten. Daarnaast gaat het provinciebedrijf ondernemers met vernieuwende ideeën beter coachen, zodat ze zich nog beter kunnen profileren als toeristische attractie. De pijlers van Ruralité zijn streekproducten in een nieuw jasje, innovatief ondernemerschap en grensverleggende toeristische ervaringen. De bedrijven die intekenen voor het project zullen niet meteen subsidies krijgen, het gaat vooral om advies en coaching. Eén van de accenten die de initiatiefnemers willen benadrukken zijn streekproducten. Eén van de coaches helpt bekijken wat culinair mogelijk is met de streekproducten. Maar diezelfde coach zal bijvoorbeeld ook tips geven aan de horecamensen hoe ze hun zaak aantrekkelijker kunnen inrichten met het oog op de plaatselijke tradities en gebeurtenissen.

Streekproducten
Streekproducten en korte keten zijn een belangrijk onderdeel van het nieuwe project. “Experts en designers zullen samen met de ondernemers aandacht hebben voor de commercialisering van streekproducten. Lokale chefs worden gestimuleerd om streekproducten te gebruiken. Via de actie ‘Chef, we dagen u uit’ worden ze daarnaast ook uitgedaagd om originele recepten uit te werken met die streekproducten.” Volgens Westtoer. Doel van dit alles is het toeristisch aanbod in de streek te verbeteren. Centraal staan beleving en een sterke link met de natuur, het landschap en de lokale smaken in de landelijke regio. Maar ook hoeveproducenten, logiesuitbaters en private spelers krijgen de kans nieuwe innovatieve ideeën te introduceren.

Grensoverschrijdend
Ruralité (Landelijkheid) is een samenwerking tussen toeristische organisaties uit België (Westtoer en La Maison du Tourisme de la Wallonië-Picarde) en Frankrijk (la Communauté de Communes de Flandre-Intérieure, la Communauté de Communes des Hauts-de-Flandre en Pas-de-Calais Tourisme). Lokale ondernemers kunnen ook deelnemen aan studiereizen om vertrouwd te raken met innovatieve initiatieven. Individuele workshops en begeleidingen zullen ook op het programma staan. In 2020 zal het grote publiek al kunnen genieten van etentjes op unieke plaatsen aan de Frans-Belgische grens. Het project loopt van 2019 tot 2022. Info bij veerle.mertens@westtoer.be

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*