Weinig coronabesmettingen in de horeca

In de horeca zijn er tot op heden weinig besmettingshaarden vastgesteld, zo blijkt uit gegevens van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Sinds einde juli moet wie op café of restaurant gaat, zijn contactgegevens achterlaten voor het geval er een coronabesmetting zou worden gemeld. Klanten moeten hun naam, contactgegevens (e-mail of telefoon) achterlaten evenals het tijdstip waarop zij aanwezig waren in de horecazaak. Uitbaters moeten die gegevens twee weken lang bewaren; daarna moeten de lijsten vernietigd worden. De lijsten mogen geenszins voor andere (commerciële) doeleinden worden gebruikt!

De contactgegevens maken het mogelijk om bezoekers van een café of restaurant te verwittigen wanneer zij daar mogelijk in contact kwamen met een covid-19-positief persoon. Tot op heden werden die lijsten slechts enkele malen opgevraagd door het Agentschap Zorg en Gezondheid dat instaat voor de contactopvolging. Het Agentschap kijkt waar er clusters van coronabesmettingen zijn en dat blijkt maar zelden in de horeca te zijn. Toch zullen die contacten in de toekomst beter worden opgevolgd.

Besmettingshaarden worden tot op heden vooral gevonden in de familiekring en bij bedrijven. Het lijkt er dan ook op dat preventiemaatregelen zeer goed worden opgevolgd door zowel de horeca als de horeca-klanten.

Om de heropening van de horeca te begeleiden heeft de FOD Economie een gids met tips en communicatiedragers samengesteld om de restaurant- en café-uitbaters te helpen hun activiteiten in veilige omstandigheden te hervatten. De gids bevat de minimale en noodzakelijke preventiemaatregelen voor veilige contacten tussen restaurant- en café-uitbaters, hun personeel en hun klanten. De gids is beschikbaar in het Nederlands, Frans, Duits en Engels en kan worden gedownload via https://economie.fgov.be/nl/themas/ondernemingen/coronavirus/toegelaten-economische/coronavirus-raadgevingen-voor

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*