Week van de Friet

Sinds 2000 voert VLAM promotie voor de frietjes van de frituur. Door de frietjes van de frituur een hele week in de spotlight te zetten, wil VLAM het aandeel van de frituur binnen het frietverbruik verhogen. De ‘Week van de Friet’ vindt dit jaar voor de 20ste keer plaats van maandag 25/11 t.e.m. zondag 01/12.

Cultureel erfgoed

In vijf steden brengen bekende standbeelden een week lang een ode aan de frietjes van de frituur. De smaak en geur van de Belgische friet is uniek, net als onze frietkotcultuur die niet voor niets erkend werd tot immaterieel cultureel erfgoed. De frituur is dan ook ingebakken in ons straatbeeld. En in dat straatbeeld zal de friet op verschillende plaatsen opduiken.

Van Kortrijk tot Hasselt

Vijf Vlaamse steden schakelen hun cultureel erfgoed in om een ode te brengen aan ons culinair erfgoed. In Kortrijk en Middelkerke zullen haaientanden omgevormd worden tot puntzakken met frietjes! Op de Havermarkt in Kortrijk pronkt bekende medicus Jan Palfijn deze week niet enkel met zijn verlostang, maar ook met een heerlijk pakje friet! Op de Grote Markt in Mechelen wordt het Opsinjoorke omhoog gegooid met een laken, terwijl hij angstvallig zijn geliefkoosde frietjes probeert in veiligheid te brengen. In Leuven voorziet de Kotmadam op de Oude Markt de studenten deze week niet enkel van verse koffie, maar ook van een goed pak friet. In stripstad Middelkerke duiken Jan Spier, Nero en Adhemar op ter hoogte van het casino, terwijl Annemieke & Rozemieke er op de dijk van een portie Belgische frieten genieten. Ook het Speculaasmannetje in Hasselt houdt van afwisseling en lust op tijd en stond een heerlijk frietje van de frituur!

Beweging

Er was dit jaar geen traditionele Dag van de Friturist tijdens Horeca Expo. Dat wil echter niet zeggen dat de mede-initiatiefnemers waaronder Nafefri stil zitten. Achter de schermen wordt er gewerkt aan een kwalificatie voor bestaande en toekomstige frituren. Daarbij zal rekening gehouden worden met nog nader te bepalen criteria. Tegen het voorjaar van 2020 zouden er meer details zijn. Het mag duidelijk zijn dat de initiatiefnemers niet stil zitten en er nog veel beweging en toekomst zit in de sector. Ons vakblad Frituur&Snack zal je blijvend op de hoogte houden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*