Wedstrijddag voor Belgische Bocuse d’Or team

Het Belgisch Team

Op woensdag 23 en 24 maart strijden 19 nationale teams, waaronder ook een Belgisch, tijdens de Europese finale voor een uiteindelijke finale plaats bij de Internationale kookwedstrijd Bocuse d’Or.

Bocuse d’Or
De wedstrijd Bocuse d’Or werd in 1987 gecreëerd door Paul Bocuse, legende van de gastronomie, die het zag als de uitdrukking van stiptheid, stielkennis en uitmuntendheid, in een geest van sportieve, feestelijke, jonge en moderne competitie. Vandaag worden in 67 landen verspreid over 5 continenten selecties doorgevoerd om aan de continentale competitie deel te nemen. Tijdens de Europese finale tijdens de Sirha beurs in Boedapest nemen 19 landen het tegen elkaar op. 10 van deze teams mogen dan door naar de wereldfinale in Lyon in januari 2023. Daar zullen 24 nationale teams strijden voor het goud.

Eerste dag
Woensdag 23 maart was de eerste wedstrijd dag van de internationale kookwedstrijd Bocuse d’Or . Tien teams waaronder ook het Belgische team gingen aan de slag in de hun toegewezen keukenbox. Het was een slopende maar gedisciplineerde dag om de gerechten aan de jury te kunnen presenteren. Exact 5 uur en 35 minuten hadden de teams om 2 opgelegde opdrachten uit te voeren. Er was een op aardappel gebaseerd vegetarisch gerecht op bord en een schotel rond hert vergezeld van foie gras. Het Belgische team met chef Sam Van Houcke en eerste commis Tristan Bauwens presenteerde op het bord hun aardappelcreatie met onder meer lentekruiden en een morieltje. Op de schotel kwam hertrug met garnituur van rode biet & ganzelever, een tartelette van parmezaan en een eigen creatie van asperges à la flamande. Dat alles onder het goedkeurend oog van coach Archiebald de Prince die ook de timing nauw in de gaten wist te houden.

Supporters
Over de smaak, het belangrijkste aspect van de creaties, zal de jury oordelen maar aan beide presentaties is duidelijk te zien dat er gekookt werd met inspiratie en interpretatie. Er werd gelet op elk detail om een culinaire ervaring te creëren. De verfijnde handenarbeid die hierbij aangewend werd benadrukte de structuren van de ingrediënten en het contact met de natuur. Visueel zag het er allemaal heel aantrekkelijk uit. Vanuit de jury konden we alvast heel veel appreciatie horen voor de aardappel. Andere opmerkingen gingen verloren in het enthousiasme van de talrijk meegereisde supporters die zich ook alvast hebben laten opvallen. Hoezeer de inspanningen van het Belgische team door de jury zullen geaccepteerd worden weten we donderdagavond 24 maart. Hier kan je als eerste de uitslag en het juryverslag lezen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*