Wedstrijd Viskok van het Jaar: de details

We kondigden het hier al aan op deze pagina en de bijhorende mail naar aanleiding van de bekendmaking van ‘Vis’ van het Jaar. Maar nu zijn ook de details bekend voor de 33e wedstrijd ‘Viskok van het Jaar’ georganiseerd door VLAM. Samen met een gerenommeerde jury daagt VLAM chefs uit om hun lekkerste en meest originele gerecht met de ‘Vis van het Jaar’ te serveren. Het hoofdingrediënt is dit jaar de grijze garnaal.

Wie kan deelnemen?
Elke beroepskok, die in België zijn beroep uitoefent in een restaurant of traiteurzaak, kan inschrijven. Deelname van bedrijfsrestaurants is uitgesloten. Elke deelnemer verbindt zich er toe slechts één recept in te sturen en dit gerecht op de menukaart te plaatsen. VLAM zoekt immers het lekkerste gerecht met GRIJZE GARNAAL gecombineerd met traditionele streekproducten op de kaart van onze restaurants.

Inschrijven
Inschrijven kan door het recept op een neutraal wit blad samen te vatten met de titel van het recept, en de ingrediënten voor vier personen, waaronder grijze garnaal (minimum 150 g per persoon) gecombineerd met minstens één traditioneel streekproduct. Ook te vermelden is de bereidingswijze met daarbij een presentatie met foto, en tenslotte de bereidingstijd (max. 1u45). De naam van de zaak met adres en telefoonnummer en de titel van je gerecht voeg je op een afzonderlijk blad toe. Vervolgens mail je alles naar viskok@vlam.be (bij voorkeur). Je mag deze gegevens ook opsturen naar: VLAM – Vispromotie – Koning Albert II-laan 35 bus 50, 1030 Brussel. De inschrijvingen worden afgesloten op 10 oktober 2022 om 12 uur.

Wedstrijd en jurering
Vertegenwoordigers van gerenommeerde restaurateursverenigingen zullen de ingezonden creaties anoniem beoordelen en vijf finalisten selecteren. Gerechten waarin grijze garnaal als hoofdingrediënt het best tot zijn recht komt is een belangrijk aandachtspunt voor de leesjury, evenals het gebruik van één aangeduid traditioneel streekproduct en andere inlandse producten. Het gebruik van meerdere streekproducten levert geen extra punten op. De focus moet in het gerecht liggen op de grijze garnaal, ander ingrediënten zoals vlees en groenten moeten hoofdzakelijk dienen als garnituur. Alle kandidaten zullen schriftelijk op de hoogte gebracht worden van de beoordeling van de leesjury.

Horeca Expo
De finalisten dienen hun gerecht te bereiden in de demonstratiekeuken tijdens Horeca Expo Gent op maandag 21 november. De finalisten kunnen een keukenhulp meebrengen, enkel voor hulp bij de dressage van de degustatieborden en uitvoering van eenvoudige taken die geen invloed hebben op het gerecht. VLAM stelt ter plaatse grijze garnaal ter beschikking. Alle andere ingrediënten dienen door de finalist meegebracht te worden. Als opdracht tijdens de wedstrijd zal elke laureaat 250 gram ongepelde garnalen ter plekke moeten pellen. De hulp van de souschef is hierbij toegestaan. Het gebruik van de afvalresten is een pluspunt.

Proclamatie en de prijzen
De dag van de finale, 21 november, worden meteen ook de winnaar en de vier laureaten bekendgemaakt tijdens een feestelijke receptie. De winnaar ontvangt: De ‘viskok van het jaar’ trofee van kunstenaar Marc Vanhecke, het diploma ‘Winnaar – Viskok van het Jaar 2023’, een cheque van € 750, een dinerkaart voor twee personen bij restaurant Hof van Cleve in Kruishoutem. Via een campagne zal VLAM vijf bonnen ter waarde van €200 verloten om te nuttigen bij de winnaar. De laureaten ontvangen het diploma ‘Laureaat – Viskok van het Jaar 2023’, en een dinerkaart voor twee personen bij Filip Claeys, restaurant De Jonkman in Brugge.
Door hun inzending verklaren de deelnemers zich akkoord met het reglement en geven zij toestemming hun ingezonden recept, gratis en vrij van alle rechten, beschikbaar te stellen voor promotiedoeleinden.
Meer info bij VLAM – Vispromotie Koning Albert II-laan 35 bus 50, 1030 Brussel
tel. 02 552 80 11 of viskok@vlam.be of via de website van VLAM.be

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*