Vroege mosselen

In enkele horeca groothandels en dus ook restaurants boden ze nu nog voor eind april Nederlandse mosselen aan. Dat gebeurt normaal gezien pas eind mei. De mosselen zijn afkomstig van hangcultuur kweek. Nederlandse kwekers zijn na jarenlang experimenteren met een nieuwe mossel op de proppen gekomen. “Het gevolg van aquacultuur en investeringen”, klinkt het.

De eerste Nederlandse mosselen komen uit het Grevelingenmeer gelegen tussen Zuid-Nederland en Zeeland.

Aquacultuur

Al jarenlang wordt daar geïnvesteerd in aquacultuur en mosselkwekerij. Dat gebeurde tot nu toe zonder succes, maar dit jaar zijn de nieuwe hangcultuurmosselen voor het eerst klaar voor consumptie. Oesterkwekers kregen in de Grevelingen de nodige ruimte om er aan mosselkwekerij te doen. Op dat vlak staat de aquacultuur in Nederland heel ver . Wie echt mosselen wil aanbieden in deze tijd van het jaar moet zich normaal op Denemarken richten maar vroeger dan verwacht kan het dus ook van dichterbij. In principe krijgt de klant een volledig nieuwe mossel. Ze krijgen dan ook de stempel Grevelingenmosselen mee en niet Zeeuwse hangcultuur. Het zoetwatermeer ligt dan wel dicht bij Zeeland maar enkel mosselen die van daar komen, mogen dat etiket dragen.

Vol en lekker

Het vispercentage draait rond de 35 procent en ook de smaak zit goed volgens de kenners. Het aanvankelijke sceptisisme heeft plaats gemaakt voor euforie vooral over het tijdstip. Meestal worden ze nu geserveerd als Hollandse hangcultuurmosselen al blijft het soms bij gewoonweg mosselen. Voor sommige horeca -zaken waren ze zeker tijdens de paasperiode een geschenk uit de zee, zeker daar de Deense mosselen hun beste periode gehad hebben.
Als alles volgens de voorspellingen verloopt zouden deze Grevelingen de brug kunnen slaan naar de Zeeuwse hangcultuurmosselen eind mei.