Vreiland: Feesten in Oostakker

Ook dit jaar geen Gentse Feesten aan de oevers van Leie &Schelde. Maar er wordt alles aan gedaan om een mini versie op poten te zetten aan kasteel Slotendries te Oostakker. Een 50.000 vierkante meter grote zomerbar zou de originele feesten een beetje moeten doen vergeten.

De kasteeltuin van Slotendries, vlakbij heiliger plaatsen zoals de Lourdesgrot en de basiliek, wordt omgedoopt tot Vreiland, een combinatie van vrijheid en eiland. Achter het project zit het bedrijf Travelbase. Het is de afdeling ‘Route Du Soleil’ die de organisatie van Vreiland op zich neemt. 50.000 vierkante meter moet voldoende zijn om heel wat activiteiten coronaproof te kunnen organiseren. Vreiland start op als ‘horeca’, omdat de initiatiefnemers liever een gezellig kleinschalig gebeuren zien dan enige vergelijking met grotere projecten.

Geen bevrijdingsfeest
Om een volledig programma op poten te zetten wordt samen gewerkt met Gentste organisaties, artiesten en kunstenaars. Na enkele artikels in de dagbladpers beschikken Thomas Lambrechts en Jolan Van Den Branden over een ruime vijver waar ze kunnen uit vissen. En dat niet alleen de vijver van het domein die net zoals de omliggende natuur volledig opgenomen wordt in het project dankzij handige Tom Vandeweghe. Dat Dat Travelbase ook de organisatie is waar Tom Van Damme – zoon van viroloog Pierre – bij werkt, de organisator van het aangekondigd ‘Grote Bevrijdingsfeest’, deed de geruchten molen draaien. Sommige media waren al zeker dat het Grote Bevrijdingsfeest, waarvan de locatie nog steeds geheim is in Oostakker zou doorgaan. Maar bij ons bezoek aan de zomerbar in opbouw werd dat ten stelligste ontkent. Wie wil speculeren op een locatie voor dat feest moet zijn kompas richting Vlaams Brabant zetten kwamen we te weten.

Gentse Catering
Voor de catering in de tuin wordt beroep gedaan op plaatselijke ondernemers. Op zondag is er een brunch / picknick met lokale producten, op andere dagen zijn het de Gentse cateraars Emmy’s en Gulzig die de smaakpapillen willen prikkelen. Van Emmy’s eats en sweets zullen de (in Gent) wereldberoemde Flaquettes te verkrijgen zijn. Een speciale Vreiland Faguette zal zeker op de kaart staan. Maar speciaal voor het evenement zal er ook een aperitiefplankje klaar staan evenals een sterk gepersonaliseerd ijsje. Taarten en brownies zullen het Sweats effect nog meer benadrukken.
Een andere Gentse smakelijke naam in de grote tuin is Gulzig. Het restaurant wist zich in heel korte tijd bekend te maken met zijn meeneem maaltijden. Op het menu staat internationale street food met lokale producten. Zo kan je kiezen voor gebraden kip, spring rolls, ribbetjes, vol-au-vent, paella of Chika Masala. Een divers aanbod waarvoor de mensen van Gulzig op drukke dagen hun foodtruck zullen parkeren op Vreiland.

Reservaties
Daarnaast is er de grote vaste bar met verfrissende dranken, speciale bieren en wijnen, ook alweer van een plaatselijke leverancier. Aan sfeer en ontspanning zal er dus geen gebrek zijn want naast eten en drinken zijn er nog de verrassingsacts, de petanque baan, het dartsbord en voor wie het echt niet kan missen enkele schermen voor het EK voetbal zonder van een echt supportersdorp te spreken. Kwestie van het gezellig te houden en dat zal het zeker zijn. Een kaars branden aan de Lourdesgrot kan helpen maar uiteindelijk zal er een kleine toegangsprijs gevraagd worden die zich terugbetaald aan de bar, dit om te kunnen ingrijpen wanneer er zich teveel volk zou verzamelen. Wie zich wil verzekeren van een plaatsje wordt sterk aangeraden te reserveren via de website. De reservaties krijgen voorrang aan het eilandonthaal. Er zullen wel steeds nog plaatsen behouden blijven voor late beslissers. info op vreiland.be of op facebook.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*