Voorlopig geen nieuwe golf of hotel in Knokke

Al bijna twintig jaar dromen ze in Knokke van een tweede golf. En die zat er ook aan te komen dankzij vastgoedmagnaat Paul Gheysens. Maar Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir heeft de omgevingsvergunning voor het project geweigerd. Of dit het definitieve einde is van het project zal blijken wanneer de vastgoedbaron al of niet in beroep gaat.

Golf
De plannen van Gheysens waren wel heel groots: een ecogolfterrein van 18 holes voor internationale wedstrijden, een executive parcours van negen holes en een clubhuis met een driving range of oefenterrein. Het golf gedeelte werd uitgetekend door de Amerikaanse oud-golfer Jack Nicklaus, bijgenaamd The Golden Bear. Voor de golf alleen al werd een terrein van 120 hectare gereserveerd.

Hotel
Daarnaast waren er ook nog een golfhotel met 150 kamers en 200 luxesuites (met een oppervlakte tot 300 vierkante meter), een congrescentrum van 6.000 vierkante meter, 1.350 parkeerplaatsen en een pand met 79 flats voor de werknemers van het complex voorzien. Voor de uitbating van het hotel zouden al gesprekken aan de gang geweest zijn met de Amerikaanse hotelketen Marriott. Uit verklaringen die Gheysens zelf aflegde kon de totale investering oplopen tot 400 miljoen euro. Daarmee zou het meteen één van de grootste vastgoedprojecten in Vlaanderen geweest zijn. Het megaproject zou alles samen 210 hectare beslaan tussen de Natiënlaan, de spoorweg en de Kalveetedijk in Knokke.

Gemeentelijke steun
Burgemeester Piet De Groote van Knokke-Heist stond alvast positief tegen over de plannen. Volgens de burgemeester zou het een oplossing geweest zijn voor de lange wachtlijsten bij de huidige golf maar ook de congresfaciliteit verhogen. Met de komst van het nieuwe hotel zou Knokke een antwoord kunnen bieden op de nieuwste noden van het hedendaags toerisme, volgens de burgemeester. Maar minister Zuhal Demir heeft nu alle euforie met een polderse nuchterheid onder het zand geveegd.

Polderlandschap
In haar oordeel stelt Demir dat de geplande ophogingen en wijzigingen van het polderlandschap en het afwateringssysteem een te grote verstoring met zich meebrengen. “Het golfproject integreert zich niet in het polderlandschap, maar neemt het in”, motiveert ze. “Dit gaat voor mij niet over een hanengevecht tussen twee vastgoedmagnaten die denken het onder elkaar uit te kunnen vechten. Dat laat ik graag aan mij voorbijgaan. De polders zijn er voor iedereen. Voor mij gaat dit over het algemeen belang en het vrijwaren van de typische kenmerken van het open en vlakke polderlandschap in West-Vlaanderen”, aldus Demir. Daarmee verwijst ze naar buurman Peter Taffeiren, die een luxueuze stoeterij aan de rand van het nieuwe golfdomein heeft. Hij diende, net als vier anderen, een bezwaar in tijdens het openbaar onderzoek. Hij is ervoor beducht dat het Knokse polderlandschap verloren zal gaan.
Gheysens kan tegen de weigering naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen trekken.

Verrast

In een eerste reactie reageert Paul Gheysens alvast verrast op de beslissing. “Uiteraard zijn we verrast met de beslissing van de minister omdat alle adviezen van de overheidsinstanties en dus haar administratie positief waren”, aldus Gheysens. “Nu gaan we de argumentatie van de minister, en waar deze afwijkt van haar administraties, in overleg met onze juristen de komende dagen grondig bestuderen. Nadien zullen we beslissen hoe we dit dossier verder gaan aanpakken en zo mogelijk remediëren omdat we ervan overtuigd zijn dat dit project een maatschappelijk toegevoegde waarde heeft voor Vlaanderen en de stad Knokke-Heist.”

Foto: by PxHere

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*