
De vloeren en wanden in een grootkeuken krijgen het soms hard te verduren. Kookdampen, spoelwater, aan- en afvoer van karretjes, heen en weer geloop en noem maar op. Bovendien moeten vloeren en wanden beantwoorden aan de regelgevingen inzake keukenhygiëne. Bij de keuze van vloer- en muurbekleding bij nieuwbouw of renovatie, houden keukeninstallateurs daar best rekening mee.
Vloeren en wanden plaatsen bij renovaties is moeilijker dan bij de installatie van nieuwe keukens. Bij een bestaande keuken moeten bestaande ruimtes immers aangepast en opnieuw ingedeeld worden, waarbij wanden soms afgebroken moeten worden en vervangen door andere. De bestaande vloeren zijn vaak beschadigd en niet meer waterdicht, waardoor ze niet meer beantwoorden aan de regelgeving inzake hygiëne. Dat betekent dat de keukeninstallateurs vloeren moeten uitbreken en vervangen. Een nieuwe keuken inrichten is gemakkelijker, omdat de beschikbare ruimte hiervoor voorzien werd. Een nieuwe vloer (en ook wanden) kunnen ook veel sneller geplaatst worden, omdat er nog geen enkel keukentoestel geïnstalleerd is. Maar of het nu gaat om een renovatie of nieuwbouw: -vloeren en wanden moeten voldoen aan een aantal criteria. Bovendien moet er rekening gehouden worden met het budget en de -esthetische verwachtingen van de klant. Tenslotte moet er ook rekening gehouden worden met de functie van het lokaal of de lokalen. Naar gelang het gaat om de koude keuken, warme keuken, stock, afwasruimte etc, kan de gekozen bekleding -verschillen.
DEVAFLOOR
Devafloor groeide de afgelopen jaren uit tot dé referentie in industriële gietvloeren in België. Huidig zaakvoerder Bob Van Thielen richtte het bedrijf in 2000 op, samen met zijn vader Dany.
Devafloor concentreert zich volledig op industriële gietvloeren. Deze gietvloeren vind je terug in slagerijen, bakkerijen, winkels, horecazaken, garages, grootkeukens, industriële omgevingen en in andere ruimtes. Dankzij deze focus bouwden de plaatsingsteams van Devafloor de afgelopen jaren een enorme expertise op.
Elke gietvloer wordt met veel zorg en toewijding volgens de regels van de kunst geplaatst.
Voor elk type van belasting – chemisch, temperatuur of gewicht – heeft Devafloor een aangepaste gietvloer. Binnen het gamma gietvloeren krijg je nog een vrije keuze aan afwerking en kleur. Vertegenwoordigers van Devafloor komen persoonlijk en vrijblijvend langs voor een technische analyse zodat je gegarandeerd de juiste gietvloer kiest.
De overgrote meerderheid van gietvloeren die Devafloor plaatst, zijn op basis van acrylaat. Deze gietvloeren vormen een perfect alternatief voor epoxy. Net als een gietvloer in acrylaat is een epoxyvloer bijzonder slijtvast en duurzaam. Een gietvloer in acrylaat is iets elastischer, waardoor er minder risico ontstaat op scheuren. De geurhinder tijdens de plaatsing verdwijnt volledig na het snelle droogproces.
Het grote voordeel van acrylaatvloeren ten opzichte van epoxyvloeren is de uiterst korte plaatsingstijd. Terwijl het plaatsen van een epoxyvloer tot vijf dagen in beslag neemt, is een gemiddelde gietvloer in acrylaat al binnen 1 werkdag geplaatst, inclusief alle afwerkingen van putjes, goten,… De reden hiervoor moet men zoeken in de veel kortere droogtijd, waardoor de verschillende lagen sneller na elkaar kunnen worden geplaatst.
Tot slot vormt een correcte planning één van de absolute speerpunten van Devafloor.
Robuuste vloeren
De ideale vloer in een grootkeuken is robuust en stevig, waterdicht, antislip en bestand tegen verschillende soorten aantastingen als warmte, detergenten, vallende voorwerpen en dergelijke. De keuze van materialen voor de vloerbekleding is essentieel. Aangezien veel keukens geconfronteerd worden met vloeren die slijtage vertonen en onderhevig zijn aan insijpelen van water, moet er in eerste instantie aandacht besteed worden aan de waterdichtheid van de vloerplaat.
De meeste installateurs opteren momenteel meestal voor vloeren zonder voegen. Vaak gaat het om gietvloeren uit kunststof. Dergelijke vloeren worden gegoten op één dag en uit één stuk. De toepassingen zijn zowel bij bestaande of nieuwe vloeren mogelijk.
Gietvloeren uit kunststof kunnen zonder problemen over iedere bestaande ondergrond (tegelvloer, beton, plankenvloer..) gegoten worden. Dergelijke vloeren garanderen een optimale graad van waterdichtheid en laten intensief reinigen toe. Een gans kleurenpalet geeft de installateur de mogelijkheid om de vloerkleur te kiezen die de klant wenst.
Effen wanden
Wanden in grootkeukens moeten effen en wasbaar zijn om te beantwoorden aan de hygiënische voorschriften. Keukeninstallateurs hebben de keuze uit faience, synthetische panelen of isothermische panelen. Vaak wordt er gekozen voor isothermische panelen.
Voordeel van dergelijke panelen is dat de plaatsing zeer snel gebeurt, wat met bijvoorbeeld faience veel minder het geval is. Isothermische panelen kunnen aangebracht worden op oude bekleding, zoals tegels, of ervoor. Doordat er nauwelijks voegen zijn en dus hygiënisch, worden deze wanden aanbevolen door het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid. Isothermische panelen bieden een goede thermische en akoestische isolatie en hebben ook een gunstige prijs/kwaliteits-verhouding.
Tekst: Peter Van Oyen
Geef als eerste een reactie