Vlaams Culinair Centrum in Antwerpen

De Vlaamse regering zal de komende vijf jaar 218,5 miljoen euro investeren in toerisme. De budgetten gaan onder meer naar natuurgebieden, verschillende kastelen, religieuze erfgoedsites en congresplaatsen. Er komt ook een Vlaams Culinair Centrum en een nieuw centrum “De Ronde” in Oudenaarde.

Vlaams Culinair Centrum

Bedoeling is dat Het Loodswezen in Antwerpen een Vlaams Culinair Centrum wordt. In het beschermde gebouw langs de Schelde komen behalve een restaurant onder meer een kooklab voor chefs, een microbrouwerij en winkels. Een plek waar toeristen kennis kunnen maken met lokale streekproducten en Vlaamse sterrenchefs. Die toeristen zouden ook sneller de weg moeten vinden naar bierbrouwers. Om het Vlaamse culinaire erfgoed extra in de verf te zetten, wordt in totaal 21 miljoen euro vrijgemaakt. De doelstelling van het VCC is om ‘Foodies’ van over de hele wereld het Vlaamse culinaire erfgoed te laten ontdekken om ze vervolgens opnieuw de wereld in te sturen als ambassadeurs van Vlaanderens keuken en culinaire rijkdom. ‘De doelstellingen van het centrum zullen in praktijk echter constant verfijnd worden via internationale vergelijkingen en bevragingen van stakeholders, experts, bezoekers, bewoners en ondernemers’, volgens minister Zuhal Demir.

Voorbarig enthousiasme

Volgens Zuhal Demir zal het centrum een hypermoderne en heel herkenbare plek zijn. ‘Een state of the art landmark’, noemt ze het. Het VCC zal een voortrekkersrol spelen op het vlak van duurzaamheid, innovatie, familievriendelijkheid en toegankelijkheid. Bovendien zal het ook multifunctioneel zijn. Zo zal het uitgerust zijn met kookstudio’s en -ateliers voor kooklessen en -trainings, degustatieruimtes, een ruimte voor een microbrouwerij, een creatief lab en een speakers corner. Enkele Antwerpse chefs reageren alvast enthousiast op het nieuws.

Versnippering

Zonder het initiatief meteen de Schelde in te laten verdrinken lijkt dit voornemen het zoveelste initiatief dat nog voor meer versnippering van energie en financiële middelen kan zorgen binnen de vele andere initiatieven rond gastronomie. Toerisme Vlaanderen schrijft graag zijn naam onder een initiatief als ‘Jong Keukengeweld’, doch moet daarvoor terugvallen op de onduidelijke inbreng van een belangenvereniging. En er is het Nationaal Culinary Team bekend van o.a. de Bocuse d’Or terwijl de Meesterkoks zich ook de ‘ambassadeurs van de gastronomie’ durven toe eigenen. Nog initiatieven zijn o.a. Week van de Smaak.
Nu er behoorlijk veel subsidies beschikbaar worden gesteld is het de vraag wie, wanneer in de geldpot zal mogen graaien. Tevens wordt er niet gesproken over de lange termijn of hoeveel geld er nog beschikbaar zal zijn voor een efficiënte werking na de opstart. Of zullen de posten dan al verdeeld zijn om te vervallen in niet uit te voeren projecten ?

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*