Viskok van het jaar 2022

Voor de 32ste keer al gaat VLAM op zoek naar het lekkerste en origineelste gerecht met de ‘Vis van het Jaar’ in onze restaurants. Hoofdingrediënt is dit jaar ROG, Vis van het Jaar, in combinatie met traditionele streekproducten.


De nationale horecawedstrijd VISKOK VAN HET JAAR 2022 is de uitdaging bij uitstek voor iedere kok om zijn talenten te tonen. De winnaar van de wedstrijd mag alvast in een ere galerij plaatsnemen van topchefs die de wedstrijd de voorbije jaren wonnen. Recente winnaars waren onder andere Jan Audenaert van D’Oude Pastorie, Michael Vanderhaeghe van Hostellerie Saint Nicolas, Stijn de Vreese van restaurant Benoit en Bernard Dewitte, Sam Van Houcke van restaurant Onder de Toren, Rob Stevens van D’Oude Pastorie, Jonathan Olivier van De Jonkman en Ivan Menten van Lèche Plat. Om er maar enkele te noemen.

Voor wie?
Elke beroepskok, die in België zijn beroep uitoefent in een restaurant of traiteurzaak, kan inschrijven. Deelname van bedrijfsrestaurants is uitgesloten. Elke deelnemer verbindt zich er toe slechts één recept in te sturen en dit gerecht op de menukaart te plaatsen. We zoeken immers het lekkerste gerecht met ROG gecombineerd met traditionele streekproducten op de kaart van onze restaurants.

Inschrijven
Stel het recept op een neutraal wit blad op: 1° titel van het recept, 2° ingrediënten voor vier personen rog, minimum 150 g per persoon gecombineerd met minstens één traditioneel streekproduct te kiezen uit: Grondwitloof; Vlaams roodbruin bier (Duchesse de Bourgogne, Rodenbach, Vanderghinste roodbruin, Ichtegem grand cru; Oost Vlaamse jenever of Hasseltse jenever; Vlaamse gedroogde hesp (Ganda, Grega, Sint Eloy); Geitenkaas (Le Larry, Eikenhof, Polle), 3° bereidingswijze, 4° presentatie met foto, 5° bereidingstijd (max. 1u45).
Je naam, de naam van je restaurant met adres en telefoonnummer en de titel van je gerecht voeg je op een afzonderlijk blad toe. Vervolgens mail je alles naar viskok@vlam.be (bij voorkeur). Je mag deze gegevens ook opsturen naar: VLAM – Vispromotie – Koning Albert II-laan 35 bus 50, 1030 Brussel. De inschrijvingen worden afgesloten op 11 oktober 2021 om 12 uur. Vergeet niet om het ingezonden gerecht op je menukaart te plaatsen en hiervan een kopie te bezorgen aan VLAM.

Verloop en jurering
Vertegenwoordigers van gerenommeerde restaurateursverenigingen zullen de ingezonden creaties anoniem beoordelen en vijf finalisten selecteren. Gerechten waarin rog als hoofdingrediënt
het best tot zijn recht komt is een belangrijk aandachtspunt voor de leesjury, evenals het gebruik van één aangeduid traditioneel streekproduct en andere inlandse producten. Alle kandidaten worden schriftelijk op de hoogte gesteld van de beoordeling van de leesjury.
De finalisten bereiden hun gerecht op Horeca Expo Gent op maandag 22 november. De finalisten kunnen een keukenhulp meebrengen, enkel voor hulp bij het dresseren van de degustatieborden en uitvoering van eenvoudige taken die geen invloed hebben op het gerecht. VLAM stelt ter plaatse rog ter beschikking. Alle andere ingrediënten dienen door de finalist meegebracht te worden. Opgelet: het schoonmaken en voorbereiden van de rog (met vel op de graat) maken deel uit van de wedstrijd.

Proclamatie en de prijzen
Op 22 november 2021 worden de winnaar en de vier laureaten bekendgemaakt tijdens een feestelijke receptie. De winnaar ontvangt: De ‘viskok van het jaar’ trofee van kunstenaar Marc Vanhecke, het diploma ‘Winnaar – Viskok van het Jaar 2022’, een cheque van € 750, en een dinerkaart voor twee personen bij restaurant Hof van Cleve* in Kruisem. Verder is er een campagne op sociale media waarbij vijf bonnen ter waarde van 200 euro worden uitgereikt om te komen eten bij de winnende kok. De laureaten ontvangen: het diploma ‘Laureaat – Viskok van het Jaar 2022’, en een dinerkaart voor twee personen bij Filip Claeys, restaurant De Jonkman in Brugge. Verder kan de winnaar rekenen op een reportage in het eerste nummer in 2022 van het vakblad Restaurant Business.

Door hun inzending verklaren de deelnemers zich akkoord met het reglement en geven zij toestemming hun ingezonden recept, gratis en vrij van alle rechten, beschikbaar te stellen voor promotiedoeleinden.

Meer info bij VLAM – Vispromotie Koning Albert II-laan 35 bus 50, 1030 Brussel
tel. 02 552 80 11 viskok@vlam.be of via de website van VLAM.be

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*