
Relais & Chäteaux, een mondiale vereniging van luxehotels en gastronomische restaurants, nodigde 15 internationale topchefs uit voor een bezoek aan Belgisch-Limburg. Het Kasteel van Ordingen vormde daarbij het decor voor de jaarlijkse conference. Samen kwamen ze er brainstormen over hun vak. Daarbij stonden thema’s als milieu, duurzaamheid, allergieën, intoleranties, personeelsbeleid en streekproducten op de agenda. Hiervoor werden gerenommeerde sprekers uitgenodigd. Ook was er een videocall voorzien met Mauro Colagreco, de Argentijnse chef van het Zuid-Franse driesterrenrestaurant Mirazur. “En ze maakten kennis met elkaars kookkunsten”, zegt general manager Yannick Bouts.
Relais & Châteaux telt bijna zeshonderd leden in 68 landen op de vijf continenten. Het Kasteel van Ordingen maakt er sinds de lente van vorig jaar deel van uit. In dezelfde periode kreeg het van Toerisme Vlaanderen het hotellabel vijf sterren. “Je moet een onderscheid maken”, nuanceert Yannick Bouts. “Vijf sterren krijg je als je beantwoordt aan een aantal criteria, zoals de aanwezigheid van een conciërge en een voiturier. Een afvinklijst van faciliteiten, zou je kunnen zeggen. Relais & Châteaux kijkt in eerste instantie naar de beleving. Die begint bij het uitstappen op de parking en eindigt bij het uitchecken. De zogenaamde x-factor, die een grote impact heeft op de appreciatie van je verblijf.”
En dus namen de chefs de vespa om het Haspengouw te verkennen. Een idee van Jef Schuur van het Texelse restaurant Bij Jef. Naast de imkerij Immegaard in Wellen bezocht de groep ook het bekende wijndomein Clos d’Opleeuw, waar wijnmaker Peter Colemont deskundige uitleg koppelde aan een proeverij. “ We komen hier om elkaars culinaire sterktes te ontdekken”, aldus Schuur, “ Door bewuste productkeuzes te maken in de keuken en op er op een goede manier mee om te gaan, is dat niet alleen beter voor het milieu, maar kunnen we de culinaire waardes veilig stellen”, aldus nog Schuur. Ook de andere chefs uit de Benelux, Polen, Roemenië en Denemarken waren onder de indruk van het aanbod in Haspengouw. De Deense chef Simon Kueel denkt ook aan uitwisseling van producten.
Triggeren
“Uiteraard gaan de chefs tussendoor ideeën uitwisselen”, preciseert Yannick Bouts. “Noem het een kruisbestuiving tussen topchefs die openstaan voor nieuwe ideeën en van elkaar willen leren. Voor het eerst gaan zij ook samen en voor elkaar koken, zonder gasten. Zij gaan elkaar niet challengen, maar triggeren. De gastronomische wereld is voortdurend in beweging. Stilstaan is achteruitgaan. Daarom verbaast het me niet dat de belangstelling om deel te nemen aan dit evenement groot was. Uiteraard namen ook onze eigen chefs Gary Kirchens van restaurant Aurum en Pieter Caubergs, de nieuwe chef van Bistro Richard deel. Wij zijn trots dat Relais & Châteaux ons koos om deze driedaagse meeting te organiseren. Het is de bevestiging dat het Kasteel van Ordingen er in korte tijd in is geslaagd een internationale renommee te verwerven.” Meer info : www.kasteelvanordingen.be
Jempi Welkenhuyzen
Geef als eerste een reactie