Viki Geunes van Zilte wordt door Michelin bekroond met 3*

Michelin stelde deze middag in het Stadhuis van Mons de selectie van de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2021 voor. En met groot nieuws: ondanks het bijzonder moeilijke jaar krijgt België er een restaurant met drie sterren bij. Twee restaurants worden bekroond met twee sterren en maar liefst 10 restaurants worden onderscheiden met één ster. Deze onderscheidingen bevestigen de dynamiek in het gastronomische landschap in België en Luxemburg. In totaal telt de MICHELIN Gids België en Luxemburg niet minder dan 137 sterrenrestaurants met een ster.

Tien restaurants worden onderscheiden met een Groene MICHELIN Ster. Deze nieuwe onderscheiding heeft als doel restaurants op de voorgrond te plaatsen die een bijzonder engagement tonen voor een duurzame toekomst. Dankzij hun innovatieve en ambitieuze initiatieven, zijn zij inspiratiebron voor zowel fijnproevers als collega’s.

Zilte (Antwerpen) wordt bekroond met een derde ster

Viki GEUNES treedt toe tot een select groepje wereldvermaarde chefs. De toekenning van de derde MICHELIN ster voor Zilte (Antwerpen) is de bekroning van een zoektocht naar het diepste van zichzelf. Chef GEUNES staat al jarenlang bekend als een minutieuze ambachtsman, en heeft het afgelopen jaar de finale stappen gezet naar de ultieme bekroning. Hij heeft zijn restaurant en het bord uitgepuurd tot de essentie. Viki GEUNES is meer dan ooit een meester in zijn vak. Peter GOOSSENS van Hof van Cleve (Kruishoutem) blijft eveneensmeedraaien aan de culinaire wereldtop. De emotionele ervaring die deze inspirator telkens weer weet op te wekken, is uniek.

Twee nieuwe restaurants met twee sterren

De MICHELIN Gids België en Luxemburg 2021 verwelkomt ook twee nieuwe restaurants met twee sterren. De nog steeds jonge Maarten BOUCKAERT van Castor (Beveren-Leie) heeft in korte tijd zijn eigen signatuur ontwikkeld. Hij kookt als een ervaren rot, maar dan met jeugdig enthousiasme. Omschrijf zijn keuken gerust als klassieke beheersing en eigenzinnige ingevingen met absolute topproducten. Dat geldt eigenlijk ook voor Bartholomeus (Knokke‑Heist), waar de tandem Bart DESMIDT en Philip VANDAMME de lijn van excellentie met hun nieuw concept doortrekt.

10 restaurants worden onderscheiden met een ster

En nog is de palmares niet compleet, want dit jaar worden ook nog eens tien restaurants bekroond met één MICHELIN ster. Zo is de gourmandise van Attablez-Vous (Namen) al even boeiend als de slimme creaties van Lettres Gourmandes (Montignies-Saint-Christophe). Ook de passie en klassieke generositeit die Le Pré des Oréades (Spa) typeert, verdient een eerste ster. Wallonië heeft er enkele toppers bij! In Vlaanderen valt met name de veelzijdigheid op van de restaurants die worden onderscheiden met een eerste MICHELIN ster. Zo is er de combinatie van Zeeuwse ziltigheid en Italiaanse romantiek van Le Pristine (Antwerpen), de wervelwind van smaken uit het noordoosten van Thailand bij Boo Raan (Knokke-Heist) en de fijne herinterpretatie van klassiekers bij Bar Bulot (Sint-Michiels). Of wat dacht u van de ode aan zijn terroir van Willem HIELE (Koksijde) en de hippe keuken met een focus op het product bij Melchior (Tienen). En dan zijn er ook nog de creatieve nuances van L’Envie (Sint‑Denijs) en de diepgaande upgrade van klassiekers bij Libertine (Erpe).

De Groene MICHELIN Ster onderscheidt 10 restaurants die zich inzetten voor een duurzame aanpak van de gastronomie

De Groene MICHELIN Ster geeft aandacht aan restaurants en chefs die zich dagelijks inzetten voor een verantwoorde toekomst. Met deze nieuwe onderscheiding treedt de MICHELIN Gids op als woordvoerder van chefs die bijzonder inspirerend en ambitieus zijn, waarvan de deugdzame initiatieven de wil aantonen om zich in te zetten voor een duurzame aanpak van de gastronomie.

Tien restaurants worden voor het eerst bekroond met de Groene MICHELIN Ster. Denk bijvoorbeeld aan de plantaardige keuken van René MATHIEU van La Distillerie in Bourglinster en de ode aan groenten en fruit van Nicolas DECLOEDT van Humus x Horstense in Elsene, Vilhjalmur SIGURDARSON van Souvenir in Gent en Seppe NOBELS van Graanmarkt 13 in Antwerpen. Arabelle MEIRLAEN van het gelijknamige restaurant in Marchin, Kris DE ROY van Hofke van Bazel in Bazel, Stefan JACOBS van Hors‑Champs in Gembloux en Sang‑Hoon DEGEIMBRE van L’Air du Temps in Liernu geven hun duurzame visie onder meer vorm door zelf aan de slag te gaan in hun moestuin. En als je het hebt over een aanpak met een focus op lokaal, mogen Ludovic VANACKERE van Atelier de Bossimé in Loyers en Filip CLAEYS van De Jonkman in Sint‑Kruis niet ontbreken.

Deze 2021 editie beloont eveneens 162 Bib Gourmand restaurants (die in de gids aangeduid zijn met het symbool =), waarvan 23 nieuwkomers. Deze restaurants worden onderscheiden voor hun geweldige prijs-kwaliteitverhouding.

De MICHELIN gids België en Luxemburg 2021 is te koop vanaf 14 januari voor de prijs van € 23,95 in België en € 23,27 in Luxemburg.

Alle info over nieuwe en vervallen sterren vindt u via deze link: https://drive.google.com/file/d/1-szP27Rx20wj0nl9gVKJwpSx2txg1Og0/view?usp=sharing

1 Comment

 1. Beste,

  Ik woon in Knokke en ik zie hier dat verschillende restaurants met een zeer goede keuken niets krijgen . Ik eet regelmatig in een goed restaurant en ik vind de Boo Raan een goede Brasserie zonder finesse — vergelijk misschien met l’éléphant bleu in Brussel die nu spijtig genoeg gesloten is, dit was wel top — . Ze werken altijd met 2 services en je kan meestal je dessert niet bestellen als je in een eerste service zit . Je keuze van de gerechten wordt je opgedrongen bij het binnenkomen omdat er tijds gebrek is, de kwaliteit is goed maar ver van wat het niveau van een ster moet zijn . Andere restaurants zoals de Escabesche of de Brasa om er maar twee op te noemen staan culinair ver boven dit Thais restaurant maar krijgen niets .
  Het is spijtig dat dat een instelling als de Michelin zo lichtzinnig met zijn vermeldingen goochelt .
  Dus nu moeten we de Cuines 33 met Boo Raan vergelijken !!!

  Groetjes,
  Mark .

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*