Versoepelingen voor Nederlandse horeca

Ook in Nederland zijn er, verregaande, versoepelingen voor de horeca. Dat ondanks stijgende coronacijfers. Ze noemen het in regeringskringen een bewust risico. Over drie weken volgt er een evaluatie.

De Nederlandse besmettingscijfers breken records, het aantal patiënten in de ziekenhuizen loopt weer op. Toch worden een aantal belangrijke coronamaatregelen versoepeld. “Omdat de kans om na een besmetting met de omikronvariant van het coronavirus in het ziekenhuis te belanden, volgens buitenlandse studies 40 tot 60 procent lager ligt”, aldus Rutte. “Patiënten liggen er ook korter. De kans om op intensive care te belanden, is zo’n 50 procent lager. Het kabinet durft het daarom aan om een aanzienlijk deel van de strenge lockdownmaatregelen los te laten.”

Geven en nemen
Voor de horeca en evenementen sector beteken de versoepelingen dat cafés, restaurants, theaters en bioscopen weer open mogen tot tien uur ’s avonds. Ook dierentuinen, pretparken en musea – zogeheten doorstroomlocaties – mogen hun deuren weer openen. Dat alles onder bepaalde voorwaarden. De openingsuren zijn vastgelegd van 5 uur ’s morgens tot 22 uur. Mondmaskers blijven verplicht in publieke binnenruimtes zoals winkels, musea, bioscopen en de horeca. Voor bioscopen, theaters en horeca geldt dat als je zit, het mondkapje af kan. In alle publieke binnenruimtes, zoals horeca, theater en bioscopen, is een vaste zitplaats verplicht. Een coronatoegangsbewijs is verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar in onder meer de horeca, theaters en concertzalen, musea, binnensportlocaties, bioscopen, dierentuinen, pretparken, sauna’s en casino’s.
Op locaties met een vaste zitplaats geldt een maximum aantal bezoekers van 100% van de maximale capaciteit op 1,5 meter. Dit is circa 1/3 van de reguliere capaciteit. Voor sport, evenementen, kunst en cultuur geldt binnen een maximum van 1.250 personen per ruimte. Grote evenementen (met meer dan 1.250 bezoekers) met vaste zitplaats, zijn alleen buiten toegestaan. Evenementen zonder vaste zitplaats, zoals festivals, zijn nog niet toegestaan. Overal waar het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden, wordt geadviseerd een mondkapje te dragen, ook buiten, zoals in drukke winkelstraten.

Spannend
Het pakket versoepelde coronamaatregelen dat werd aangekondigd, ‘geldt in principe voor zes weken, maar over drie weken is er een weegmoment, om te kijken hoe de zaak er dan voorstaat’, zei premier Mark Rutte in de persconferentie. Hij hoopt dan niet op de rem te hoeven trappen, maar dat is niet uitgesloten. ‘Want’, waarschuwde Rutte, ‘we doen vandaag iets heel spannends.’

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*