Versoepeling voor horeca in Nederland

dav

In Nederland kondigde minister-president Rutte enkele versoepelingen aan voor de horeca. ”We willen stappen doen die iedereen weer ruimte geeft. Dat doen we zo snel als het kan, maar ook zo snel als verantwoord is.” Aanvankelijk wilde premier Rutte meer verruiming bekendmaken rond 12 mei, maar de bezetting in de ziekenhuizen daalt sneller dan verwacht. Concreet: vanaf 1 juni mogen terrassen en strandtenten weer open. Restaurants ook maar met restricties.

Restaurants mogen in Nederland per 1 juni onder bepaalde voorwaarden weer open. Maximaal dertig personen (inclusief personeel) mogen bij de horecazaken naar binnen met inachtneming van de 1,5-metermaatregel. Voorwaarde is ook dat alle gasten aan een tafel kunnen zitten. Reserveren wordt verplicht en gasten moeten worden gevraagd of ze kampen met gezondheidsklachten die kunnen duiden op corona. Vanaf 1 juni mogen ook  terrassen weer open, net als strandtenten. Wel moet iedereen dan aan een tafel zitten en 1,5 meter afstand van elkaar houden. Bij alles geldt: gezondheidsklachten? Blijf als gast dan thuis. Meteen groeide bij de horeca het idee om de bestaande terrassen uit te breiden en daar waar mogelijk zelfs de volgende markt in te palmen. Theoretisch zou het kunnen in steden zoals Tilburg en Middelburg. Ook bij ons, onder meer in Oudenaarde werd dat idee al gelanceerd. 

Per 1 juni mogen ook musea, podia en bioscopen weer de deuren openen, onder dezelfde voorwaarden als de restaurants. Vakantievierders krijgen meer ruimte per 1 juli. Campings en vakantieparken mogen dan weer open zij het ook onder bepaalde voorwaarden.

Ook kan het maximum aantal bezoekers per 1 juli hopelijk worden uitgebreid naar 100 personen voor bioscopen, restaurants en cafés, culturele instellingen. Dit geldt dan ook voor georganiseerde samenkomsten, zoals kerkdiensten, bruiloften en uitvaarten. Alle aanwezigen moeten wel 1,5 meter onderlinge afstand bewaren, tekende Rutte na kabinetsberaad over de coronacrisis aan. Bovendien kan de versoepeling alleen doorgaan als het coronavirus in de tussentijd niet opnieuw om zich heen grijpt. Als het virus onder controle blijft, kunnen per 1 juli de gemeenschappelijke wc’s en douches op de campings en vakantieparken weer open.

Toch zei Rutte: ”Per week moet er voldoende ruimte zijn en blijven om deze stappen te zetten. Het is dus onder dat voorbehoud. Bij het opheffen van maatregelen hanteren we twee belangrijke criteria: de druk op de zorg en de drukte op straat.” Alle plannen zijn wel onder het voorbehoud dat er geen opleving van het virus komt.”

JV

1 Comment

  1. Zou een fysical distacing van 1 m ,zoals in Frankrijk, geen groot verschil kunnen maken voor de horeca,?
    Hoe ziet jullie “nieuwe normaal “ er uit voor de horeca’-; Sport- en cultuursector tot er een vaccin voor iedereen beschikbaar is?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*