Veilige heropening horeca belangrijk voor voedingsindustrie

Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, is tevreden met de aangekondigde heropening van de horeca door de Veiligheidsraad. Bijna drie maanden sluiting van de horeca trof niet alleen de horecazaken zelf, maar ook de vele leveranciers uit de voedings- en drankenindustrie. Van dranken over ingrediënten tot bereide maaltijden: een kwart van de verkoop aan Belgische consumenten gebeurt via de horeca. Fevia vraagt dan ook blijvende steun voor alle betrokken voedings- en drankenbedrijven.

“We zijn opgelucht dat er nu een duidelijk perspectief en kader is om de horeca te heropenen, maar benadrukken dat dit op een veilige en haalbare manier moet gebeuren. We steunen de vraag om de horeca extra ademruimte te geven, door bijvoorbeeld de btw op alle voeding en dranken in de horeca te verlagen naar 6%, naast andere gerichte maatregelen om de heropstart te ondersteunen en de horecaconsumptie te stimuleren,” aldus Jan Vander Stichele, voorzitter van Fevia. Ook op regionaal niveau kunnen maatregelen worden genomen om de impact van de preventiemaatregelen en de beperking van het aantal klanten op de activiteit en de omzet van horecazaken op te vangen.

“Tegelijk hebben ook onze voedings- en drankenbedrijven blijvende steun nodig om er terug bovenop te komen, door socio-economische maatregelen te verlengen of bijkomende te nemen,” zegt Bart Buysse, CEO van Fevia.  “We pleiten er dan ook voor om het regime van tijdelijke werkloosheid ‘corona’ verder te verlengen zolang de horeca niet op volle toeren draait. Er is ook nood aan maatregelen om investeringen aan te moedigen en de liquiditeit en financiering van bedrijven op peil te houden. Dat kan onder meer met een tussenkomst in de kost voor gewaarborgd loon bij ziekte, die door Covid-19 ook in onze sector sterk was toegenomen. En we vragen om een aantal flexibiliteitsmaatregelen zoals het hoger krediet voor vrijwillige overuren en de versoepeling voor opeenvolgende contracten voor bepaalde tijd verder te behouden.”

Door het stilliggen van de horeca, de toeristische en evenementensector en het wegvallen van een groot deel van de export heeft de coronacrisis een zware economische impact op de Belgische voedingsbedrijven. 1/3 van de bedrijven geven aan dat ze kampen met liquiditeitsproblemen en 90% ziet hun omzet dalen. Bij een kwart van de voedings- en drankenbedrijven daalde de omzet zelfs met meer dan de helft. De gedeeltelijke heropstart van de voormelde sectoren biedt vooruitzicht op verbetering. Maar Fevia wil verder blijven overleggen met alle betrokken sectoren en bevoegde overheden met het oog op economisch herstel op de binnenlandse en de buitenlandse markt voor alle schakels van de voedingsketen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*