
Nadat eerder al beslist werd dat een spaghetti eten aan een eetkraam op de Gentse Feesten uit de blote handpalm zal moeten gebeuren met houten bestek, werd nu ook bepaald dat het een vegetarische saus zal moeten zijn op de met zonne-energie opgewarmde volkoren pasta.
Bij Stad Gent hebben ze nu een Groene schepen van feestelijkheden die voor het eerst in zijn functie verantwoordelijk is voor het tiendaags feest dat normaal gezien een weerspiegeling is van de rebelse, bourgondische Gentenaar. Maar de talrijke ‘groene’ regels, in het bijzonder voor het uitbaten van een eet- of drankstandje op de openbare weg tijdens de feesten lijken niet alleen het hart van de feesten te raken maar ook de ziel van veel Gentenaars.
Geen verpakking en geen vlees
Eerder werden al drastische maatregelen uitgeschreven in verband met het aanwenden van verpakkingsmateriaal zowel voor eten als drinken. Zo zal wie een eetkraam zet op de volgend Gentse Feesten geen enkele wegwerpverpakking meer mogen gebruiken. Enkel papieren servetten en houten bestek mogen nog. Nu komt daar nog eens bij dat de helft van de eetkramen verplicht vegetarisch moeten zijn. De beslissing van Feestenschepen Bram Van Braeckevelt, heeft alvast heel wat, negatieve, reacties opgeleverd.
Opgelegde keuze
De schepen verdedigt zijn beslissing met het argument dat er gewoon meer keuze zal zijn voor flexitariërs en vegetariërs en ook dat het hier enkel gaat over de tijdelijke eetstanden op de openbare weg. “Het is een stap in het verduurzamen van de Gentse Feesten. Bij het toewijzen van een locatie zal toegezien worden op een spreiding van wel en niet veggie kraampjes. Zo zal er elk moment een voldoende groot aanbod aan vlees en alternatieven zijn” klinkt het op het kabinet van de feestschepen. Bovendien verwijst de schepen ook graag naar de reguliere horeca waar de feestvierders terecht kunnen. Deze regeling geldt alleen voor de 31 kraampjes in de straten van de Feestenzone die onder het beheer van de Stad staan. Het Botramkot, met uufflakke op de Vlasmarkt valt onder de pleinwerking.
Lederen schoenen
Voor de aanbestedingen van de kramen wordt ook nog een korting voorzien voor werkt met 100% biologische producten en is er een korting voor wie werkt met minstens 50% fair-trade producten. Of er in de komende weken nog regels zullen volgen op het schenken van niet Belgisch bier, suikerhoudende cocktails of niet Europese wijnen is angstvallig afwachten. Een verbod op het dragen van lederen schoenen of handtassen wordt waarschijnlijk eerstdaags gepubliceerd in het Groene Boekje voor nog duurzamere feesten. We zullen het als eerste publiceren.
Amai, wat een ongelooflijk zuur artikel. Gelukkig zijn er wel nog heel wat andere mensen binnen de horeca die toekomstgericht denken.