Veel regels, weinig creativiteit bij eetkramen Gentse Feesten

Op vrijdag 15 juli werden de Gentse Feesten letterlijk en figuurlijk in gang geschoten. Het werd een zeer feestelijke opening na 2 corona jaren zonder feesten. De Gentse Feesten dat zijn tien dagen van optredens, tentoonstellingen, cultuur, en discussies. Eén van die discussies was alvast het vegetarisch aanbod, het herbruikbare bestek, de herbruikbare bekers en andere modaliteiten die aan de vele eet- en drinkkraampjes werd opgelegd.

Hoogmis voor Frituur & Snack
De Gentse Feesten dat zijn ook hoogdagen voor sommige horeca. De restaurants die open blijven (niet alle restaurants blijven open) vangen veelal die mensen op die het niet moeten hebben van gelegenheid kraampjes of foodtrucks die massaal aanwezig zijn. Hamburgers, hotdogs, pasta en frieten waren tot over enkele jaren de hoofdingrediënten van het streetfood aanbod. Maar daar wou het huidige stadsbestuur nu verandering in brengen. Van de 30 te veilen kramen moesten er 10 kramen vegetarisch zijn en 4 veganistisch. Daarnaast waren er 10 standplaatsen voor gerechten met vlees: van frituursnacks tot hamburgers en alles anders met vlees. De rest is voor gebak of oliebollen en pizza of pasta. Eerste conclusie…Er worden evenveel hamburgers, braadworsten en pasta’s als andere jaren aangeboden alleen nu meer in veggie of vegan versie. Het is, tijdens een eerste ronde, zoeken met een vergrootglas om echt originele invalshoeken te vinden.

Minder opbrengst
Op drie plaatsen na werden alle kraampjes geveild, ook die voor vegetarische en veganistische gerechten. Uitbaters leggen wel een pak minder geld op tafel dan vroeger, vooral waar er geen vlees te verkopen is. In totaal werd voor 176.000 euro geboden. Een pak minder dan voor de corona tijden en van voor de regels rond vleesloos eten. Vooral de vleesloze kramen duwden de totaalprijs naar beneden. Een veganistisch kraam op de Korenmarkt bracht 4.200 euro op terwijl er op diezelfde Korenmarkt eens 30.200 euro en 30.900 euro geboden werd voor de verkoop van hamburgers en vleesgerechten. Het duurste kraam zonder vlees staat aan het Sint-Baafsplein: daar is 8.000 euro geboden voor een veggiekraam.

Afval
Daarbij komen dan ook nog de maatregelen van de Vlaamse overheid over het gebruik van herbruikbaar servies. Wegwerp plastic bordjes en zelfs kartonnen borden zijn dus verboden en die regel geldt voor ieder eetkraam binnen de feestzone. Zo werden er de eerste dagen enkele controles gedaan en liepen zes eetkraampjes tegen de lamp. Vijf konden zich wonderbaarlijk wel in minimum van tijd aanpassen terwijl de zesde pas de volgende dag bleek in orde te zijn. Om de afvalberg van de drankbekers te verminderen worden er 300.000 herbruikbare bekers klaar gehouden. Voor het eerst kan de borg voor zo’n ‘NEGENDUIST’ beker op verschillende pleinen ingeruild worden maar nog niet alle pleinorganisatoren sprongen op dezelfde kar.

Zekerheden
Tussen 750 meter toog en de meer dan 550.000 bezoekers van de eerste vier dagen vonden we gelukkig nog onze vaste stek voor één van de zekerheden, een boterham met uuflakke. Dit jaar lag er blijkbaar iets meer mosterd op dan voorgaande jaren. Een volledig horeca verslag over deze Gentse Feesten kun je hier terug vinden na afloop van de tiendaagse.
Foto:©Jan Vermeersch

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*