Vandemoortele vermindert plastic in de oceaan

Voedselproducent Vandemoortele wil 7,5 miljoen plastic flessen uit de oceaan houden. Het gaat daarvoor samenwerken met milieuorganisatie Plastic Bank onder de naam A Bottle for a Bottle. Daarbovenop organiseert het bedrijf binnenkort verschillende opruimacties.

Aan de bron
De campagne van Vandemoortele houdt in dat met elke fles die het bedrijf verkoopt, er ook een plastic fles wordt tegengehouden aan de bron zodat die niet in zee terechtkomt. Daarvoor doet het beroep op Plastic Bank, een organisatie die wereldwijd plastic inzamelingspunten opzet binnen vijftig kilometer van oceanen en waterwegen. Hun inzamelaars verzamelen plastic afval direct van lokale stranden, rivieroevers, buurten, en zelfs huishoudens om er zo aan de bron voor te zorgen dat er geen plastic meer in onze oceanen terechtkomt.

Bezorgdheid
“Onze producten kunnen tot op heden enkel in plastic flessen verpakt worden”, zegt Category & Brand Manager Sylvia Ferlin. “Dus uiteraard zijn we er ons van bewust dat we zelf veel plastic de wereld insturen. Er zijn voorlopig geen alternatieve verpakkingen voor mayonaise, frituurolie of dergelijke. Net daarom lanceren we de actie. Onze verpakkingen zijn nu wel al 100% recycleerbaar en bestaan voor 30% uit gerecycleerd plastic (rPET). Maar dat is nog niet voldoende. Vanaf nu werken we dus ook samen met Plastic Bank. Een extra stap naar een plasticvrije(re) wereld”, vult Sylvia Ferlin aan. Een samenwerking die de naam a Bottle for a Bottle krijgt en bovendien een primeur is binnen de Belgische voedingssector.

Afvalkunst
Vandemoortele wil echter niet alleen een beroep doen op de actie Bottle for a Bottle om minder plastic of ander afval in de oceanen te krijgen. Binnenkort komen er in België ook opruimacties waarbij Vandemoortele voor ondersteuning zal zorgen. Kamagurka zal in samenwerking met de Gentse organisatie Kunstwerkt het ingezamelde plastic omtoveren tot een heus kunstwerk. De kunstenaar ziet het als een unieke kans om zichzelf uit te dagen en jonge kunstenaars iets bij te brengen. vertelt Kamagurka. “Creatief aan de slag gaan met plastic uit de natuur geeft een vernieuwende dynamiek aan kunst. Alles inspireert, zelfs plastic!” volgens Kamagurka. Het kunstwerk zal onthuld worden op 17 september tijdens de World Cleanup Day. Het kunstwerk zal daarna geveild worden om Plastic Bank financieel te steunen.
Foto:© plastic bank

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*