Van Karreaux naar Komparto

Het lijkt in Gent een trend onder jonge horeca-ondernemers. Heb je een behoorlijk goed draaiende zaak begin dan nog één . Zo dacht waarschijnlijk ook de jonge Karel De Clercq . Drie jaar geleden opende Karel De Clercq, Karreaux, in het gebouw waar jarenlang met groot succes Yanko zat, op de Henleykaai. Het was net na zijn opleiding aan de hotelschool van Koksijde waar jij zich ook specialiseerde in de wereldkeuken. Zijn restaurant met een eigen visie en al even eigenwijze kaart, kreeg al een plaatsje in de Gault Millau 2019.

Komparto

Vanaf eind juli opent chef Karel de Clercq een tweede zaak, genaamd Komparto. Bij sommige bezoekers van de Gentse Feesten de voorbije twee jaar zal de naam wellicht een belletje doen rinkelen. Twee jaar terug vond de pop-up een onderdak in het café van STAM en vorig jaar in de boot langs de Kuiperskaai. Komparto is vanaf eind juli geen pop-up meer maar een volwaardig restaurant in de Nederkouter. Bijna een jaar nadat in Würst, het concept van Jeroen Meus, de laatste hotdog werd gebakken en verkocht, wordt straks weer gegeten in het pand tegenover de Bagattenstraat. “Dat Würst het niet heeft gehaald, ligt niet aan de Nederkouter of aan het gebouw.” volgens de rebelse kok. “Je kan in de Neder­kouter al alles eten, van slaatjes over pizza tot burgers en veggie. Maar een écht restaurant waar je gaat zitten voor een lunch of een diner, dat ontbrak hier nog.” Onze zintuigen merkten het anders op maar dat zal wel een journalistieke of een licht geografische dwaling zijn.

Sharing restaurant

Komparto wordt een sharing-restaurant, waar klanten gerechten met elkaar kunnen delen. Het concept is simpel: foodsharing in een ongedwongen en losse sfeer met een chique karakter. In de open keuken worden een twintigtal gerechten bereid die je met jouw tafelgenoten kan delen. “Dat kan van alles zijn: van een volledige snoekbaars op de grill tot een stuk traag gegaard varkensbuikspek.” De jonge chef-ondernemer wil dat zijn gerechten behalve lekker ook betaalbaar zijn. “Wie komt lunchen, moet voor 30 of 35 euro een fijne middag hebben hebben. ’s Avonds willen we de mensen al verwennen voor ongeveer 50 euro. Pure smaken, verse producten in een gezellig kader moeten garant staan voor topkwaliteit.”

Een duo-baan

Voor De Clercq is het een uitdaging om twee resturants te runnen in een straal van nog geen 2 km . “Karreaux is behalve zondag sowieso niet open ’s middags en is gesloten op dinsdag en woensdag. Dan kan ik me helemaal op het nieuwe restaurant concentreren. Ik vrees dat ik een periode zonder vrije dagen in ga. Maar ik zie daar zeker niet tegen op. De focus blijft wel Karreaux. In Komparto zullen mensen in de keuken staan die ik verantwoordelijkheid zal geven.” Aldus de positief ingestelde kok.