Under is Europa's eerste onderwaterrestaurant

Op 20 maart opende aan de Noorse zuidkust Under, het eerste ‘onderwaterrestaurant’ van Europa. ‘Under’ betekent in het Noors zowel ‘onder’ als ‘wonder ’en beide woorden komen tot hun recht. Het 34 meter lange gebouw is half verzonken in zee, waardoor restaurantgasten vanaf hun tafel de onderwaterwereld van de kust rond Skaggerak kunnen bekijken.

De culinaire focus van Under ligt op vis en zeevruchten die uit de Zuid-Noorse wateren komen. Daarnaast wordt ook zeewier en andere waterplanten in de gerechten verwerkt. Vlees en groenten komen van lokale boeren uit de buurt. Chef-kok is Nicolai Ellitsgaard, die voordien de scepter zwaaide in het gerenommeerde restaurant Maltid in Kristiansand. De Deense top-chef leidt een 16-koppig internationaal team, dat voornamelijk werkzaam was in sterrenrestaurants.

Wie zijn maag en ook zijn ogen de kost wil geven in dit onderwaterrestaurant, moet geduld uitoefenen. Naar verluidt zijn de 40 plaatsjes in  dit exclusieve restaurant reeds maanden volgeboekt.

ad