Uitspraak De Wever is gouden reclame voor ‘Paljas’-biertje

Sinds de ‘Paljas’-uitspraak van N-VA-voorzitter Bart De Wever tijdens een verkiezingsdebat aan het adres van VB-voorzitter Tom Van Grieken, is de vraag voor het gelijknamige biertje nauwelijks bij te houden. Voor de Brugse Brouwerij Henricus is dit een onverwachte meevaller.

Voor wie het nog niet wist: op de vooravond van de verkiezingen noemde Bart De Wever Vlaams Belang Voorzitter Tom Van Grieken een ‘paljas’. Toen begon het woord een eigen leven te leiden. Prompt hanteerden VB-aanhangers het begrip ‘paljas’ als een geuzennaam. Na de verkiezingsoverwinning postte de West-Vlaamse VB-lijsttrekker een foto met een Paljas-bier. En tijdens de verkennende besprekingen na de verkiezingen schonken De Wever en Van Grieken elkaar enkele Paljas-biertjes.

Neutraal

Bij de relatief kleine Brugse brouwerij Henricus is al die plotse aandacht voor hun Paljas-bier mooi meegenomen. Naar verluidt kunnen ze de plotse vraag naar het bier nog nauwelijks bijhouden. De brouwers vinden deze plotse aandacht natuurlijk positief. Al willen ze naar eigen zeggen erover waken dat het biertje ‘politiek neutraal’ blijft. Volgens de woordvoerder is iedereen die een Paljasbier drinkt een winnaar. Het is een bier voor plantrekkers en bon vivants, luidt het.

Verschillende ‘Paljassen’

Er zijn verschillende ’Paljassen’ in het gamma van brouwerij Henricus. Zo heb je Paljas Blond, Paljas Bruin, Paljas IPA, Paljas Saison en Paljas Rosé. De brouwerij denkt er aan om via de sociale media op een ludieke manier in te spelen op de aandacht.