Twee horeca-branden op één dag

copy foto VTM

Na de brand van zaterdagmiddag 9 maart in The Jane, het Antwerpse sterrenrestaurant van Sergio Herman en Nick Bril, wordt er met man en gewerkt om de schade en de keuken te herstellen.

Chef Nick Bril die als eerste meehielp de brand te blussen hoopt één maand na de brand de eerste lunch terug te kunnen serveren. Na de brand was al een maand voorop gesteld om terug te openen. Een geluk bij een ongeluk, de zaak zou de laatste weken van die maand toch gesloten zijn. Voor de toch snelle heropstart verwijst Nick graag naar de hulp van de verzekeraar en gespecialiseerde firma’s. De zaal liep geen schade op, en een deel van het materiaal in de keuken kon gered worden. Door de brand in The Jane moesten 100 klanten geëvacueerd worden en een vijftigtal personeelsleden het restaurant snel verlaten. Er vielen gelukkig geen gewonden en door het snel ingrijpen van de brandweer kon erger voorkomen worden.

Het zijn trouwens drukke tijden voor Bril. Op 12 april gaat zijn tweede restaurant August open in het nieuwe, gelijknamige hotel in de Antwerpse Bordetstraat. “Een brand kan je niet timen en de komende weken zullen zwaar zijn”, zegt de chef-kok. “Maar kom maar op. Ik ben er klaar voor.”

Nog brand
Op dezelfde dag van de brand in The Jane was er ’s avonds een bijna gelijkaardige brand in restaurant ’t Gildenhuis langs de Moerkerkse Steenweg in Sint-Kruis, Brugge. Tijdens het grillen vatte de open haard plots vuur. Naar de precieze oorzaak heeft zaakvoerder Dominique Deblieck het raden. “We hebben pas enkele maanden geleden onze zaak vernieuwd. De schade is groot, maar we willen zo snel mogelijk terug openen.” Het restaurant zat die zaterdagavond al gezellig vol toen het noodlot toesloeg. Een twintigtal mensen moest noodgedwongen buiten wachten. In afwachting van de brandweer probeerde de zaakvoerder zelf nog de vlammen te blussen. Dat bleek echter onbegonnen werk. De toegesnelde hulpdiensten hadden de situatie snel onder controle, maar konden niet vermijden dat het restaurant zware schade opliep. De haard waar de brand ontstond, wordt gebruikt om vlees te grillen. Volgens de eerste vaststellingen sloegen de vlammen in de afzuiginstallatie. De schade in het restaurant is aanzienlijk. Niet alleen moet er een volledig nieuw afzuigsysteem komen, ook de water- en rookschade is groot. De zaak blijft de komende twee à drie weken gesloten.