Troebele Mosselen

Enkele dagen voor de officiële start van 8 juli werden al de eerste Zeeuwse mosselen van bodemcultuur aangeleverd en verkocht in de horeca. Maar dat gebeurde niet altijd zoals verwacht en voor velen niet zoals de prijs voorzien was. De Zeeuwse mosselwateren lijken troebel en bedekt met laag hangende grijze wolken.

Te weinig of te duur
Vooreerst is, was, er de lage aanvoer. Bij verschillende horeca-groothandels werd maar één derde tot de helft aangeleverd waardoor niet alle restaurants op hun wenken konden bediend worden. Bovendien zijn de prijzen een stuk hoger dan vorig jaar, tot soms 30% . Veel koks dus ontevreden maar misschien nog meer de klanten. Eén van de vele redenen die kan aangehaald is dat nog niet alle kwekers op volle toeren draaide en het officiële startschot van 8 juli hebben afgewacht. Klimatologische omstandigheden en het ontdekken van een zeer minimale gif kan één van de andere tientallen reden zijn. De grootste, economisch te rechtvaardigen, reden ligt misschien wel bij de mosselsector zelf.

Troebele waters
“Twintig jaar geleden had je zo’n twintig mosselverwerkers en die hadden honderden klanten. Nu heb je nog maar vijf mosselverwerkers die mikken op vijf grote klanten”, zegt voorzitter Wouter van Zandbrink van Vereniging De Mosselhandel. Mosselbedrijven hebben elkaar de voorbije jaren kapot geconcurreerd op prijs. Gevolg is een enorme consolidatieslag in de mosselsector. Enkele weken terug werd bekend dat de rivalen De Zeeuwse bedrijven Roem van Yerseke en de Koninklijke Prins & Dingemanse gaan fuseren. Vorige maand meldde Aquamossel samen te gaan met Triton.

Jeugd
Uiteindelijk blijkt dat de mosselconsumptie in het algemeen afneemt. Dat laatste komt doordat de trouwe mosselfan aan het vergrijzen is en de jeugd het schelpdiertje links laat liggen. Maar er ligt een plan klaar om de millenial de smaak van de mossel mee te geven. Twintigers en dertigers warm maken voor het zwarte goud is de bedoeling van een nieuwe actie. Mosselen als hippe superfood, op papier hebben ze alvast alles mee volgens de initiatiefnemers. Zo zijn mosselen gezond, want rijk aan eiwitten, vitamines en omega-3. Het is een goede vleesvervanger, aldus Tilly Sintnicolaas van het Nederlands Mosselbureau en ze hebben hetzelfde gezondheidseffect als vis.
Daarnaast is de productie duurzaam. Voor de kweek van mosselen is geen zoet water nodig en er wordt nauwelijks CO2 uitgestoten. Via kooklessen van bekende koks en met hulp van influencers moet het Zeeuws streekproduct de superfood worden voor een jongere generatie consumenten.

1 Comment

  1. en ze zitten vol microplastics en de jeugd weet dat ondertussen…. veel geluk met een campagne naast de kwestie.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*