Toshiro, een nieuwe culinaire ontdekking in Brussel

Jan Scheidtweiler van L’Echo ging op bezoek bij Toshiro en vond het een vernieuwend en boeiend restaurant.

Wanneer heb je voor het laatst een verrassend dessert geproefd? Waarschijnlijk jaren geleden, toch? Dit komt omdat het dessert de zwakke schakel van de maaltijd is, wat een weerspiegeling is van het gebrek aan belangstelling van de chef-koks voor de maaltijd.

Bij Toshiro, een nieuw restaurant in Brussel, is de situatie heel anders. Chef-kok Toshiro Fujii biedt een geweldig dessert dat creativiteit en durf laat zien: een kleine taart met matcha thee, pistachenoten, rijst en shiso. Het is helemaal niet zoet en zo vermijdt de chef een ander kwaad waaraan veel desserts zondigen. Het feit dat dit dessert een Japanse uitstraling heeft, is natuurlijk geen toeval.

Toshiro Fujii is zijn oorsprong nooit vergeten, ondanks het feit dat hij acht jaar in het tweesterrenrestaurant l’Air du Temps in Liernu heeft doorgebracht, waar hij sous-chef was. De culinaire stijl, in de Japanse traditie, is verfijnd, met producten die voor zich spreken. Als bewijs: zijn fantastische voorgerecht gemaakt van schelpen, asperges en zeewier. Een licht en zuiver gerecht dat tegelijkertijd intens is, mede dankzij een goddelijke dashi-bouillon…….

L’Air du Temps is nooit ver weg

L’Air du Temps en zijn chef-kok Sang-Hoon Degeimbre zijn nooit ver weg. Twee medewerkers van dit restaurant Toshiro hebben eerder reeds hun stempel gedrukt op San, de bistroketen van Air du Temps. En de tweesterrenkok is Toshiro’s baas, ook al laat hij zijn Japanse student zijn eigen zaak leiden. Daarom heeft dit Brusselse huis zo’n Japanse decoratiestijl, gemaakt van sobere kleuren, houten balken en natuurlijke materialen!

Beperkte keuze

Met slechts één lunch (35 euro) en één proefmenu (70 euro voor de vijf gangen of 90 euro voor de zeven gangen) biedt chef-kok Fujii een beperkt aanbod – om de klanten terug te laten komen is het toch raadzaam om nog wat meer toe te voegen aan het menu. Maar alles wat hij doet, Toshiro doet het goed.

Elk bord is vol smaak en originaliteit: van een zwart-witte combinatie van inktvis en bloemkool tot een bereiding van geitenmelk met berenknoflook en wilde broccoli. Zelfs de wijnen die bij deze gerechten horen zijn perfect, wat vrij zeldzaam is in het geval van degustatiemenu’s.

Schoonheidsfoutje

Dus, is er echt niets mis met dit nieuwe Frans-Japanse restaurant? Jawel. De dag na de opening was het heel lang wachten tussen twee gangen. Daarnaast werden slechts vier van de vijf gerechten uit de kleine proefkaart geserveerd. Een tekortkoming die te wijten is aan het gebrek aan routine van de chef. Toch is de conclusie ondubbelzinnig: Toshiro Fujii bereidt boeiende en precieze gerechten. We komen graag terug.

Adres?
Toshiro
Rue de la Source, 73
1060 Brussel
Tel.: 02/245.09.55
Gesloten op zondag en maandag.

Sommelier?
Een kaart van één pagina. Prachtige wijnen, waaronder de Cuvée Majou 2007 van Domaine Coume Majou (Roussillon). Toen Toshiro de kelder van Inada, het restaurant dat vroeger het terrein bewoonde, overnam, profiteerde hij van de bestaande kelder en de fijne wijnen.

Decibels?
Tussen de 60 en 70 dB, redelijk voor een restaurant met een open keuken en kleine tafels in de buurt van elkaar.

Rekening?
202 euro voor twee couverts.

Zullen we teruggaan?
Er zijn maar weinig nieuwe ontdekkingen die zulke spannende gerechten kunnen aanbieden. Ik kom terug voor de 5-gangen maaltijd!

bron: L’Echo

Vertaald met www.DeepL.com/Translator