Top 100 Best Vegetables Restaurants

foto:restaurant_vrijmoed

Met zijn project ‘We’re Smart’ trekt De Groentekok Frank Fol reeds verschillende jaren hard aan de kar om groenten en fruit een meer prominente plaats te geven op het bord. En dat zowel thuis, als op restaurant. Een van de vele ‘We’re Smart’ initiatieven is het jaarlijks uitreiken van een flink aantal awards aan chefs en organisaties die zich op dat vlak verdienstelijk maken. Op 6 mei werden de awards 2019 uitgereikt in Amsterdam op de Taste Summit 2019.

Vrijmoed tweede

Het verhaal van ‘We’re Smart’ begon in ons land, maar is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd project. Met de publicatie van de ‘Top 100 Best Vegetables Restaurants in the World by Frank Fol’ maakt de organisatie een lijst van de allerbeste restaurants in de wereld waar groenten geen bijrol, maar een hoofdrol spelen. De absolute nummer één dit jaar is opnieuw restaurant El Menjador van chef Xavier Pellicer in Barcelona. Op nummer twee schittert het Gentse restaurantVrijmoed ( Michaël Vrijmoed) . Verder in de top 10 staat op de zesde plaats Graanmarkt 13 te Antwerpen (Seppe Nobels), op zeven en tevens ‘Best Vegan Restaurant of The World’ Humus x Hortense uit Brussel (Nicolas Decloedt) en op acht Arabelle Meirlaen uit Marchin (Arabelle Meirlaen). In de top 50 staan 11 Belgische restaurants en 15 in de volledige top 100.

Arabelle Meirlaen

Elk jaar wordt met spanning uitgekeken naar welke Belgische chef een jaar lang de titel van ‘Beste Belgische Groenterestaurant’ mag dragen. De eer is dit jaar weggelegd voor de Waalse chef Arabelle Meirlaen (Arabelle Meirlaen) uit Marchin. Met haar ‘cuisine intiutive’ zoekt zij constant naar nieuwe creatieve smaakcombinaties met groenten en fruit die ze voor het overgrote deel uit haar eigen tuin haalt. De keuken van Arabelle Meirlaen staat heel dicht bij de natuur en heeft grote aandacht voor alles wat goed is voor de gezondheid.

Future Awards

Omdat ‘We’re Smart’ meer is dan alleen maar gastronomie deelt de organisatie ook elk jaar een aantal Future Awards uit. Deze awards zijn bedoeld als een duw in de rug voor mensen en bedrijven die zich op een bijzondere manier inzetten voor het verspreiden van het plantaardige gedachtengoed. De winnaars dit jaar zijn:
Communication of the year: Act for Food – Carrefour
Innovation of the year: Pépites – Bonduelle
Online shop/Project of the year: Too Good To Go – toogoodtogo.nl
Person of the year: Tobias Lenaerts – The Vegan Strategist
Product of the year: Kalettes – Tozer Seeds / Van Putten Agro
Project of the year: Food Made Good – SRA
Media of the year: Cook Magazine
Alle winnaars en activiteiten van ‘We’re Smart’ zijn terug te vinden op https://weresmartworld.com