Toch nog horeca-starters

De coronacrisis krijgt ogenschijnlijk de droom om een eigen horecazaak te starten niet kapot. In de eerste negen maanden van dit jaar ligt het aantal starters in de horecasector amper 10% onder dat van 2019. Dat blijkt uit cijfers van handelsinformatiekantoor Graydon.

In deze crisis tijden zijn er soms ondernemers die er uit springen, zoals Guylian Menten. Een half jaar geleden opende hij Le Notariat, een cocktailbar in Westerlo, maar momenteel gesloten door de coronamaatregelen. Ondertussen werkt Guylian al aan de volgende zaak, op geen halve kilometer van Le Notariat. In de voormalige rijkswachtkazerne aan de Westelse Vismarkt komt een moderne Franse bistro met kleine lounge. Hij is niet die enige die blijft geloven in de horeca. Met meer dan 2.300 zijn ze, diegenen die in de eerste negen maanden van dit jaar in Vlaanderen de sprong hebben gewaagd een horecazaak te starten. Dit is 10% minder in vergelijking met dezelfde periode in 2019, maar toch beter dan de gevreesde terugval door de coronacrisis.

Minder startende cafés
Hotels en cafés zijn binnen de horecasector het zwaarst getroffen door de coronacrisis. Het zijn dan ook die twee subsectoren die procentueel de grootste terugval in starters noteren. Elk tellen ze tot nu toe ongeveer een kwart minder starters. Voor de cafés gaat het om 120 starters minder. Deze terugval is zelfs groter dan de terugval in de restaurants, fastservice en catering samen. Het blijft afwachten wat de komende maanden brengen. De huidige oprichtingen zijn vaak uitgevoerde plannen van voor de coronacrisis. Veel starters hebben in april en mei nog even de pauzeknop ingedrukt om nadien toch de sprong te wagen. Algemene cijfers over de tweede helft van 2020 zullen pas in 2021 beschikbaar zijn. Ook dan zal duidelijk worden hoeveel horeca-zaken afgehaakt zullen hebben, al of niet met de coronacrisis als aangewende oorzaak.

Foto: Le Notariat

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*