Tiende editie “Gent Smaakt”

Het culinaire evenement ‘Gent Smaakt’ heeft door corona al twee keer verstek moeten laten gaan, maar vindt straks opnieuw plaats. Het festival zal van 26 tot en met 29 mei 2022 naast de stadshal ook Klein Turkije, het Gouden Leeuw Plein, de Korenmarkt en Novotel inpalmen.

Gent Smaakt zet met eet- en drankkraampjes chefs en handelszaken uit de Gentse regio in de kijker. Het culinaire festival heeft in totaal al negen edities achter de rug, waarvan zeven onder de Gentse stadshal. Tijdens de vorige editie in 2019 genoten maar liefst 400.000 passanten van de sfeer. De vzw Smaakt heeft van de Stad Gent de opdracht gekregen om ook de komende drie jaar het culinaire festival te organiseren. Dat wel in een exclusiviteit waardoor geen enkel ander initiatief, zoals maatjesfestival, foodtruck bijeenkomst of culinair thema festival nog op de openbare kan doorgaan. In een stad waar vroeger alles kon krijgt vriendjes politiek blijkbaar plots de bovenhand rond verschillende initiatieven. Het heeft er de niet pretentieloze organisatoren ook toe aangezet zich de naam toe te eigenen van ‘Het Grootste Culinair Stadsfestival’ te zijn. Op gebied van oppervlakte zal dit wellicht kloppen maar of dat ook kwalitatief zo zal zijn valt af te wachten tot tijdens het hemelvaart weekeinde. Dat er in de grootste stad van Vlaanderen gelijktijdig ‘Antwerpen Proeft’ plaats vind toont nog maar eens de versnippering aan binnen de Vlaamse horeca.

Vier locaties
Dit jaar viert Gent Smaakt dus tiende editie en dat betekent dat alles grootser wordt aangepakt. Het vierdaagse festival dat de lokale keuken, restaurants en producten in de kijker wil zetten, gaat ditmaal op vier verschillende locaties door met elk een eigen culinaire invulling. De focus ligt hierbij steeds op lokale restaurants en producten, allemaal afkomstig uit Groot Gent. De vier verschillende locaties waar het festival dit jaar doorgaat, zijn de Korenmarkt, Klein Turkije, het Gouden Leeuwplein en de Stadshal. Aan de Korenmarkt kunnen bezoekers proeven van Gentse restaurants die de focus leggen op wereldkeuken. In Klein Turkije worden ambachtelijke lokale producten te koop aangeboden. Op het Gouden Leeuwplein zullen streetfood kraampjes staan met Gentse producten in de hoofdrol en een bar met Gentse dranken. Er is ook kinderanimatie voorzien in de vorm van een kinderrestaurant waar de kinderen voor hun ouders koken en ze bedienen. Onder de stadshal is er Chef’s Island by Gault&Millau. Gentse chefs uit de gele gids zullen hier hun signature dish klaar maken voor het grote publiek. Rondom het eiland worden ook creatieve horecaconcepten uit de stad voor gesteld, zoals een dessertbar en een croquettenbar. Wie het gehad heeft van te flaneren tussen de talrijke kraampjes kan ook deelnemen aan één of andere te betalen workshop hoofdzakelijk in het Novotel.

400.000
Volgens de organisatoren waren er bij een vorige editie 400.000 bezoekers van het evenement. Over vier dagen verspreid lijkt dat een equivalent van een gemiddelde dag op de Gentse Feesten. Opvallend bij deze organisatie dat er met weinig of geen woorden gesproken wordt over een minimum aan vegetarisch aanbod, die tijdens de feesten wel opgelegd worden. Hiermee willen we niet omschrijven dat er geen vegan of vegie aanbod zal zijn, maar beperkingen of aanwijzingen hebben we alvast nergens terug gezien. Misschien werd dat medegedeeld op de persconferentie voor een select clubje van journalisten.
Foto:© Visit Gent

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*