
Met plaats voor slechts 16 couverts per shift zal de grote massa niet in één keer de deurdorpel platlopen van het nieuwste restaurant van Gent. Maar dat is net één van de troeven van The Mistress, het intiem Perzisch-Aziatisch restaurant op de hoek van de Gentse Ottogracht en de Baudelostraat.
Tussen Kortrijk en Iran
De jonge veertigers Sami Hashemi en Jonas Van Weerst zijn de multiculturele motor achter het hoekrestaurant. Sami werd geboren en groeide op in Iran tot ze als jong volwassene in Kortrijk terecht kwam om te studeren. Zonder enige kennis ging ze, om haar studies te betalen aan de slag in een restaurant waar ze de eerste knepen van het vak leerde. Na Kortijk volgde Gent een stad waar ze meteen verliefd op werd. Het was ook in Gent dat ze Jonas Van Weerst leerde kennen.
Vietnamese leerschool
Beiden trokken enkele jaren terug naar het buitenland. Een eerste tussenstop was bij familie van Hashemi in Iran om daarna door te reizen naar Vietnam. In Vietnam openden ze het eerste en enige Iraanse restaurant. Een succes zo bleek. Hashemi presenteerde er gerechten met een jeugdsentiment geïnspireerd op familiegerechten. Maar het was niet gemakkelijk om de juiste ingrediënten en kruiden te vinden. De roep van Artevelde bleef weergalmen en na twee en een halfjaar zag het koppel Leie en Schelde weer samenvloeien. Met in hun ogen de tinteling om toch een eigen restaurant te beginnen. De liefde voor de horeca werd nog aangescherpt door ervaring op te doen in restaurants zoals Volta, Pillows, Wabi Sabi en LOF. Na een intense zoektocht werd een geschikt pand gevonden op de plaats waar vroeger Clochard de Luxe gevestigd was aan de Baudelostraat 37.
Perzië en Azië
Er werd getwijfeld of het een Iraans of een Vietnamees restaurant zou worden maar uiteindelijk is het een combinatie geworden. Want volgens de zaakvoerders hebben die heel wat raakvlakken. Zowel in de Perzische als de Zuidoost-Aziatische keuken wordt er veel gebruik gemaakt van gefermenteerde ingrediënten, en er is veel street food. Dat laat ook ruimte voor een vegetarische of vegan inbreng. Terwijl Sami zich als een meesteres in de keuken gedraagt met een verborgen liefde voor alles wat koken te maken heeft ontfermt Jonas zich over de dranken. Zijn passie voor wijn is terug te vinden in de grote variatie maar er is ook Japanse rijstwijn en soju een Koreaanse gedistilleerde drank. Maar er zijn ook Iraanse en Vietnamese limonades en niet alledaagse bieren.
Mood for Love
Zowel de naam als de inrichting zijn gebaseerd op de fim ‘In the Mood for Love’. De intieme sfeer van die film is terug te vinden in het interieur. Vandaar het warme rood, het diepe blauw en de neonlichten die The Mistress kenmerken.
Geef als eerste een reactie