Tewerkstellingsproject ‘Hospitality Heroes’ activeert 28 nieuwkomers naar knelpuntberoepen in Antwerpse horeca

Woensdag 18 december ontvingen 28 anderstalige nieuwkomers tijdens een plechtigheid in Hilton Antwerp Old Town hun attest als afwasser, keuken- of zaalmedewerker, of kamerjongen of -meisje, na de opleiding ‘Hospitality Heroes’. Verschillende cursisten hebben al een job, de anderen worden nu begeleid om zo snel mogelijk in de sector aan het werk te gaan. Het project is een van de initiatieven die financiële steun krijgen van de stad Antwerpen om anderstalige nieuwkomers versneld op de arbeidsmarkt te krijgen.

Deze zomer ging ‘Hospitality Heroes’ van start, een tewerkstellingsproject voor anderstalige nieuwkomers die aan de slag willen in de horecasector. Voor vier knelpuntberoepen werden opleidingstrajecten op maat uitgewerkt. Om geschikte kandidaten te vinden, kregen geïnteresseerde nieuwkomers de kans om via korte workshops op locatie bij Hampton by Hilton te proeven van de verschillende jobs: afwasser, keuken- of zaalmedewerker en kamerjongen of –meisje.

Na een intakegesprek mochten 31 kandidaten starten. Ze kregen een geïntegreerd leer- en begeleidingstraject, dat naargelang het gekozen knelpuntberoep 1 tot 4 maanden duurde. In het traject lag de focus op vaktechnische competenties, Nederlands en algemene competenties die gevraagd worden op de werkvloer. Aansluitend volgde een stage bij een van de dertig Antwerpse horecabedrijven die meewerkten aan dit project.

Tewerkstelling en nazorg

Verschillende cursisten kregen al een contract bij de werkgever waar ze stage liepen. Zij krijgen tijdens de eerste maanden van die tewerkstelling nazorg in de vorm van persoonlijke begeleiding. Andere deelnemers worden nu begeleid om zo snel mogelijk in de sector aan het werk te gaan.

De opleiding was een initiatief van Horeca Forma (het sectorfonds voor de horeca in Vlaanderen) in samenwerking met de stad Antwerpen, VDAB, Atlas (integratie en inburgering Antwerpen), Werkvormm en het Centrum voor Basiseducatie.

Anderstalige nieuwkomers versneld op de arbeidsmarkt

De stad Antwerpen, VDAB en Atlas (Inburgering en Integratie vzw) werken samen om anderstalige nieuwkomers met een professioneel perspectief versneld op de arbeidsmarkt te krijgen. De stad voorziet budget om specifieke projecten met partners zoals werkgeversorganisaties en sectorfondsen te ondersteunen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*