Teveel hotels voor Gent

Outside view

Projectontwikkelaars blijven geloven in Gent als locatie voor het optrekken van nieuwe hotels. Maar binnen het stadsbestuur gaan er stemmen op om zeker in de binnenstad een hotelstop in te voeren. Een echt liberaal idee kan het voorstel niet genoemd worden maar de voorstellen komen dan ook uit groene hoek.

Hotelboom

Het huidige stadsbestuur heeft nu al 1.200 nieuwe hotelkamers vergund. Het vorige stadsbestuur heeft meer dan tien bouwvergunningen goedgekeurd, goed voor 2.500 bijkomende hotelbedden. Een van de laatst ingediende plannen is om een nieuw hotel te bouwen met 160 kamers te bouwen naast de Weba aan de Vliegtuiglaan. De plannen zijn nog in aanvraag, maar het zou het zoveelste nieuwe hotel in Gent worden. Er is een heuse hotelboom aan de gang. Verder zijn er bouwplannen aan de Dampoort, Gent-Sint-Pieters en Flanders Expo, maar ook in de kuip van Gent. Net aan die laatste locatie wil het stadsbestuur zeker iets doen. Er wordt over nagedacht om in het stadscentrum minstens tijdelijk geen nieuwe hotels meer toe te laten.

Beleidsnota

In een nieuwe nota over het toerismebeleid schrijft Groen-schepen Bram Van Braeckevelt: “We onderzoeken de mogelijkheden om hotels in de stad beter te spreiden en in het historisch centrum alleen panden te vergunnen die niet of moeilijk ontwikkelbaar zijn voor de woonmarkt.”
Een realistisch probleem daarbij is dat de prijzen op de woningmarkt momenteel bijna onbetaalbaar zijn. Investeren in een hotelkamer zou dan weer wel rendabel zijn volgens grote investeerders zoals Marriott, Accor en de Franse hotelgigant B&B. Maar ook tegen ‘stukverkoop’ wil het stadsbestuur optreden. “We onderzoeken welke instrumenten we hebben om stukverkoop van hotelkamers tegen te gaan”, schrijft Van Braeckevelt in de nieuwe nota.

Zondebokken

De tekst ligt deze maand voor in de gemeenteraad. Hotels zijn goed voor jobs, maar zeker nu de coronacrisis het toerisme lam legt, dreigt een overaanbod. Een deel van de Gentenaars lijkt ook niet happig op nog veel meer toeristen, is één van de argumenten. De beleidsmakers verliezen bij hun visie een heropbloei van het toerisme blijkbaar uit het oog, of wensen het de sector niet toe. De hotels worden niet alleen door toeristen bevolkt, maar ook door zakenmensen, congresgangers, of bezoekers van evenementen. Nu de Gentse binnenstad al een leegloop kent door het groene circulatieplan en de LEZ invoering is het blijkbaar tijd om nieuwe zondebokken te vinden om een partijblazoen op te poetsen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*