Terug Nederlandse lockdown

Nadat de Nederlandse horeca een tijdlang om 17 uur de deuren moest sluiten is er vanaf 19 december een volledige lockdown. Dit tenminste tot 14 januari. Alle eet- en drinkgelegenheden (ook de buitenterrassen) zijn gesloten. Afhalen en bezorgen is onder bepaalde voorwaarden wel mogelijk.


Opnieuw
Nederland is dus terug op slot. “Een onvermijdelijke beslissing vanwege de omikronvariant die op ons afkomt. Ingrijpen is nodig ‘om erger te voorkomen’, aldus de Nederlandse premier Rutte. De nieuwe maatregelen treffen niet alleen de horeca maar ook alle niet-essentiële winkels, kappers en andere niet-medische contactberoepen, musea, theaters en evenementen. Uitvaarten mag met maximaal 100 gasten, weekmarkten zijn uitgezonderd. Kerstmarkten zijn niet toegestaan maar weekmarkten wel. De norm voor thuisbezoek gaat terug naar twee mensen. Ook buiten geldt een maximum groepsgrootte van twee mensen. Tijdens de feestdagen gaat de maximale groepsgrootte binnen en buiten omhoog naar maximaal vier mensen vanaf 13 jaar.


Uitzonderingen
Horecagelegenheden zijn gesloten: dat is de algemene regel. Maar na de vorige algemene sluiting zijn er toch enkele, zij het zeer minimale uitzonderingen. Tijdens de reguliere openingstijden mag afhalen van eten en drinken en afhalen bij coffeeshops. Uitvaartcentra of vergelijkbare locaties waar een uitvaartplechtigheid plaatsvindt kunnen ook verder werken. De horeca op luchthavens na de securitycheck blijft open. Zorglocaties en locaties zoals buurt- en wijkcentra waar het gaat om georganiseerde dagbesteding voor kwetsbare groepen vallen ook buiten de horecasluiting. Wegrestaurants (alleen voor truckers, niet voor andere bezoekers) en tankstations naast snelwegen mogen onder voorwaarden open blijven. Verder zijn er uitzonderingen voor zeemanshuizen en restauratiewagons in internationale treinen. Voor hotelgasten geldt dat zij in de hotels maaltijden kunnen afhalen, maar dat zij deze nuttigen in hun hotelkamer. Roomservice is dit keer wel toegestaan. (Bron KHN)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*