
De Overpoort, de bekendste feeststraat van Gent, wordt binnenkort één groot terras. Deze noodoplossing komt er omdat weinig cafés coronaproof ingericht kunnen worden. Tot en met minstens 15 november 2020 kunnen de café-uitbaters van de Overpoortstraat en Stalhof over een terraszone beschikken. Zo kunnen ze hun zaak onder zeer strenge voorwaarden weer openen.
De Stad Gent heeft (volgens een eigen mededeling) in overleg met vzw De Gentse Tappers beslist om met de start van het nieuwe academiejaar terrassen in de Overpoortstraat mogelijk te maken. De cafés van de uitgangsbuurt zijn sinds het uitbreken van de coronacrisis op eigen initiatief van de uitbaters gesloten. Met zicht op de start van het nieuwe academiejaar, en de verwachte toevloed van studenten, is samen met de Stad bekeken hoe de cafés kunnen opengaan om de studenten op een veilige manier te kunnen ontvangen. Het lijkt erop dat beide partijen zichzelf hebben ingedekt tegen de komende kritiek dat ze niks ondernomen hebben.
Strikte regels
Alle horecazaken in de Overpoortstraat en Stalhof die voldoen aan de voorwaarden zullen een terras kunnen plaatsen, dit 7 op 7 en tot 1 uur. Vóór elk café mag een terras worden ingericht van 3 tot 4,5 meter diep, afhankelijk van de ligging. Het gaat om 1.300 vierkante meter, verdeeld over 36 horecazaken. De rijweg moet wel zes meter breed vrij blijven, zodat de hulpdiensten vlot kunnen passeren. In Stalhof, een zijstraat van de Overpoortstraat, zijn alleen terrassen op het(smalle) voetpad toegestaan. Terrasverwarming is verboden, net als een overdekking. Busssen van De Lijn zullen niet door de Overpoortstraat rijden. Taxi’s zullen een omleiding volgen. Fietsers mogen wel nog door aangezien de Overpoortstraat een veelgebruikte fietsas is. Er wordt voorlopig niet gewerkt met een fysieke afsluiting, tenzij dit door drukte op bepaalde momenten toch noodzakelijk is. Iedereen moet zich aan de federale houden ivm sluitingsuur en social distancing en er is een glasverbod op straat. Er zal bij de opstart van de Overpoortstraat extra politietoezicht zijn op het vlotte verloop.
Druppel op hete plaat
Hoewel ze hebben gesmeekt om te mogen heropenen, zijn sommige uitbaters “zwaar teleurgesteld”. De terrasruimte is te beperkt om rendabel te kunnen zijn, klinkt het. Bovendien wordt gevreesd voor grote mensenmassa’s op straat, waarna de nachtcafés wellicht opnieuw gedwongen zullen moeten sluiten. De caféhouders hadden een ander voorstel klaar: ze wilden van het Sint-Pietersplein één groot terras maken. Maar dat idee is door de Stad afgeschoten om juridische redenen.
Hoeveel Overpoortcafés effectief zullen heropenen zal pas blijken op 21 september wanneer de terrasregel van start gaat. Momenteel krijgen de cafébazen nog steeds 160 euro per dag dat ze gesloten blijven. Als dat zo zou blijven tot pakweg eind dit jaar – daarover is nog geen duidelijkheid – dan zou het best kunnen dat sommigen eieren voor hun geld kiezen en gewoon dicht blijven. Mocht de Overpoortstraat zijn dicht gebleven, dan was Gent binnen de kortste keren overspoeld door illegale kotfeesten. Dan zou de politie niet weten waar eerst in te grijpen. Naar cantussen, TD’s en galabals gaan zit er ook niet in. Die zijn door minister Ben Weyts tot nader order verboden. De studentenverenigingen hebben dan weer zelf beslist om alvast in het eerste semester geen dopen te organiseren.
Foto:Stad Gent
Geef als eerste een reactie