
Of het nu zomer of zelfs winter is, een terras bij een horecazaak is leuk. Het kan voor een extra omzet zorgen of voor meer uitstraling. Maar bij de aanschaf en het inrichten van een horeca terras komt heel wat kijken. De tijd van lukraak enkele stoelen en tafeltjes samen te zetten zonder een vooraf bepaalde visie is voorbij.
Vergunning
Alles begint met het aanvragen van een terrasvergunning. Een algemene richtlijn hiervoor bestaat niet. Iedere gemeente heeft zijn eigen regels en dan worden er soms nog binnen eenzelfde gemeente verschillende regels gehanteerd. In het centrum? In de buurt van historische gebouwen? Vast of verplaatsbaar? Het algemeen uitzicht en het uitzicht of belemmering voor de buurtbewoners…. Sommige gemeenten streven naar uniformiteit op terrassen, zeker op pleinen waar meerdere terrassen aaneengeschakeld zijn. Daarbij kan zelfs de kleur van de parasol doorslaggevend zijn. Zich goed en ‘op tijd’ informeren is hier zeker de boodschap. Het is niet omdat uw voorganger een terras kon plaatsen dat dit automatisch ook geldt voor een nieuwe exploiatie die van eigenaar veranderde. Sommige gemeenten weten van de terrasvergunningen een ware onleesbare dikke encyclopedie te maken die op geen terrastafel past. Mondeling advies van de collega’s kan enkel een leidraad zijn want voor iedere horecazaak kunnen andere normen gelden, ook al liggen die maar 50 meter van elkaar. Ook mondelinge afspraken met de verantwoordelijken zijn pas rechtsgeldig als alles op papier staat. En dan nog…
Terras op papier
Eenmaal de nodige wettelijke papierrompslop voorbij is kan het concept van het terras uitgedacht worden. Wie wil je op het terras? De bestaande klant die dezelfde kwaliteit en sfeer wil als binnen in de zaak, de passant, wandelaar, fietser of de toerist? Je doelgroep bepaalt hoe het uitzicht van het horecaterras eruit ziet. Gasten zijn gevoelig voor de waarde die schuilt achter een concept. Minder spektakel, meer feel-good. Gezond en duurzaam is de standaard geworden. Als je dat weet kan je op zoek gaan naar hun speciale wensen of behoeftes. Maak voordat het meubilair wordt aangeschaft een indelingsschets. Teken daarop korte looplijnen zodat de medewerkers snel bij de gasten kunnen zijn. Daarna kan een vlekkenplan worden getekend waarop het terras kan worden ingevuld. Om de uitstraling van je terras speels te maken kunnen hoge en lage zitmogelijkheden afgewisseld worden. Begin met eventueel een lage loungeset. Daarachter zet je tafels en stoelen op ‘normale’ hoogte. Voor een uitnodigend effect sluit je af met bartafels en barkrukken. Door hoge en lage zitplaatsen op je terras af te wisselen, heeft je terras een speelse maar overzichtelijke opbouw. Bij een terras dat van meerdere kanten toegankelijk is, plaats je de hoge tafels in het midden.
Het meubilair
Steeds vaker zie je dat het terras wordt ingedeeld in meerdere functies. Bijvoorbeeld een gedeelte met tafels voor het drink- en eetgedeelte, een deel kleine tafels en een deel met hoge tafels waar terrasbezoekers omheen kunnen staan. Het is belangrijk om de vierkante meters van je terras optimaal te gebruiken. Als je weinig ruimte hebt zou je voor compacte meubelen kunnen kiezen. Reken in dat geval minimaal 1 vierkante meter per persoon. Een meer royale zit vraagt om minimaal 1,5 vierkante meter per persoon. Dit is overigens inclusief looplijnen. Te veel stoelen werkt averechts. Inlooppaden blijven nodig (denk aan kinderwagens en rolstoelen). Als er ruimte is, zet dan wat speelgoed of een speeltoestel neer voor de kinderen. Wanneer de kroost zich amuseert, blijven de ouders langer zitten. Drinkterrassen waar een hoge omzetsnelheid het hoofddoel is, hebben ‘actievere’ stoelen nodig. Deze minder comfortabele zetels verhogen de ‘omloopsnelheid’ van een stoel. Op horecaterrassen waar meer dan alleen een portie tapas te krijgen is, domineren de meer luxe stoelen. Plaats het meubilair zo dat er optimaal zicht is op de passanten. Zien en gezien worden is belangrijk op het terras. Loungebanken en -stoelen nemen veel plaats in op het horeca terras. Geen probleem! Want juist de loungesets zullen ervoor zorgen dat je terras vol gaat stromen. Gasten zullen altijd op zoek gaan naar het lekkerste plekje om te gaan zitten: de loungeset. Plaats deze heerlijke ontspanplek daarom aan het begin van je terras. Bij het voorbijkomen springt het gelijk in het oog en zal het al snel gevuld zijn. Je terras lijkt gezelliger nu er (vooraan op je terras!) mensen zitten. Gasten trekken gasten aan!
Sfeer
Het terras volproppen met zoveel mogelijk zitplekken heeft geen enkele zin. Een terras waar gasten op elkaar geplakt zitten, loopt snel leeg. Te druk en totaal niet gezellig. Het is belangrijk om het aantal duurbetaalde vierkante meters van je terras efficiënt te gebruiken en daarbij rekening te houden met een optimale routing. Niet alleen voor je gasten, ook voor het personeel. Daarbij moeten zij elkaar niet in de weg gaan lopen. Hou de looppaden in ieder geval vrij en laat gasten niet teveel met stoelen slepen. Plaats kleinere vierkante tafels bij elkaar in de buurt. Zodra een grote groep op je terras wil plaatsnemen, kunnen ze eenvoudig aan elkaar gezet worden. Ook de juiste aankleding en sfeer verdienen aandacht. Een eyecatcher die verwijst naar het interieur binnen kan ook voor toekomstige klanten zorgen. Probeer alle zintuigen te prikkelen, bijvoorbeeld met geurbeleving. Een subtiele en prettige geur zorgt ervoor dat gasten zich op hun gemak voelen. Kaarsen en fakkels hebben een enorme stopkracht. Mensen die langsfietsen, stoppen eerder bij een gezellig verlicht terras dan bij een donkere plaats die het moet hebben van de neon reclames aan de gevel. Kapot meubilair, dode planten en volle prullen- of asbakken doen allemaal afbreuk aan de sfeer van het terras. Staan er plantenbakken op het terras, verzorg ze dan goed. Controleer zo nu en dan of tafels niet wiebelen, een veel gehoorde ergernis bij klanten die dan constant hun glas moeten vasthouden. Veel tafels hebben tenslotte pootjes die in hoogte verstelbaar zijn. Een bierviltje is een handige tijdelijke oplossing, maar zorgt ook voor rommel, zeker na een regenbui.
Hoewel het eigenlijk overbodig is zijn er nog uitbaters die investeren in muziek op het terras. Maar net als geur, kleur en smaak kan er over muziekkeuze niet gediscussieerd worden wegens te persoonlijk. Het is dan ook moeilijk om voor iedere klant de juiste muziek te draaien laat staan aan het juiste volume. Daarbij komt dan de SABAM vergunning want hoewel die reeds betaald is voor de binnenruimte is muziek buiten een uitbreiding van de ruimte en dan nog op de openbare weg.
Verwarming
In alle maanden en seizoenen zijn er kille tot koude dagen waarbij het gebruik van het terras toch een aantrekkingspool kan zijn. Dat kan door meer beleving toe te voegen, bijvoorbeeld door een warme, comfortabele uitstraling, met hout, vuurkorven, kussens en dekens, picknickbanken en lange tafels waar de klanten knus kunnen aanschuiven. Kies je voor gas, elektrisch, infrarood, ingebouwde heaters of vuur? Ook hier gelden per gemeente andere regels. Steeds meer gemeenten verbieden het gebruik van gasbranders omdat ze onveilig zijn. Andere gemeenten leggen dan weer, om zogenaamde milieuredenen, soms extra taksen op voor verwarmde terrassen. Bij de aanvraag of verlenging van de terrasvergunning is het raadzaam daar preventief naar te vragen. Er zijn natuurlijk ook nog alternatieven met dekens en kussens. Voorlopig bestaat daar nog geen taks voor.
Trends
Zoals in alles zijn er ook bij terrasmeubelen en -inrichting steeds nieuwe trends waar te nemen. Soms gaat het om bestaande ideeën in een nieuw jasje of om totaal nieuwe ideeën.
De retro & rotanlook blijft onverminderd populair en komt ook in 2020 weer veelvuldig terug op het terras. Nog meer dan vorige jaren krijgt de rotanlook verschillende te combineren kleuren. Want eclectisch is wel dé grote trend. Niet één kleur, maar juist een mix van kleuren en stijlen.
Onder de noemer ‘reeds gezien’ verdwijnt stilaan het designmeubilair maar wordt het vervangen door banken en hoge zits van duurzaam materiaal. Resystas is zo’n materiaal. Het ziet er uit al hout maar bestaat voor 60% uit rijstvlies, voor 22% uit zout en voor 18% uit minerale oliën. Het is weerbestendig, duurzaam en bovendien volledig recyclebaar. Een natuurlijk afvalproduct als basis voor materiaal dat eruit ziet als hout met de eigenschappen van kunststof. Als er dan toch voor echt hout gekozen wordt is afvalhout of steigerhout een absolute trend. Hiermee kunnen tafels, stoelen, banken of serveerkasten op maat gemaakt worden. Het zijn ook houtsoorten die zich ideaal laten combineren met staal voor een industriële look. Spelen met modellen en zithoogtes op het terras toont het lef van de horecaondernemer bij de inrichting van het terras. Lange banken tegen de gevel, hoge tafels met barkrukken voor (vrienden)groepen, praktische sets in het midden en vooraan lekkere loungebanken. En waarom geen stadstuin maken van het terras. Verticale graswanden tegen een grijze muur of als windscherm en hangplanten als overkapping. Vilttapijt in ’t groen of met tuinpad-print voor de loopgangen en bistro tuinmeubelen. Een zithoek met gesponsorde ligstoelen maakt het af. Het mag duidelijk zijn, het klassieke ééntonig terras is dringend aan vervanging toe. En daar weten de talrijke aanbieders van terrasmeubilair perfect op in te spelen.
Advies
Het is een open deur maar het kan niet vaak genoeg herhaald worden: iedere onderneming is uniek. Kijk dus vooral niet naar de buurman maar denk na over je eigen concept, doelgroep en uitstraling. Dit is wat een terras en aansluitend de volledige horecazaak onderscheidt van de collega’s. Hou altijd je eigen concept in gedachten en voer dit ook door in je terras. Het is een lastige klus om alles op elkaar aan te laten sluiten en zo de juiste sfeer en uitstraling te creëren. Wil je een uniek terrasontwerp voor jouw onderneming waarmee jij je onderscheidt van de massa? Een persoonlijk advies op maat over uw horecaterras en inrichting daarvan is hierbij vaak welkom. Aanbieders van terrasmeubilair hebben veelal een rugzak vol ervaring en dragen zorg voor het gehele traject: van ontwerp tot realisatie. Zij kunnen u adviseren over stapelbare tafels en stoelen, duurzame materiaalkeuzes, kleuren en opstelling. Een goede begeleiding bij horecaterrasprojecten is vakmanschap geworden. En daar weten de leveranciers die er dag in dag uit professioneel mee bezig zijn alles over.
JAVE
Geef als eerste een reactie