Tekort aan grondstoffen zorgt voor stijgende prijzen in horeca

Dit jaar zijn de prijzen van granen, plantaardige oliën, vlees en koffie sterk gestegen. Horecagroothandels hebben al aangegeven dat ze deze oplopende kosten gaan doorrekenen in hun prijzen. De horeca zal wellicht moeten volgen. Het ziet er naar uit dat gasten meer zullen moeten betalen voor hun consumpties.

Het tekort aan grondstoffen zorgt voor hogere prijzen op de wereldmarkt. Zo zijn de koffieprijzen begin dit jaar met 20 % gestegen door misoogsten. Ook bier is door stijgende prijzen van granen duurder geworden. Daarnaast zijn de prijzen voor plantaardige oliën zoals olijfolie sterk gestegen.

De grotere vraag naar sommige producten, zoals kwaliteitsvlees, heeft ook invloed op de prijzen. Na de lockdown steeg de vraag naar kwaliteitsvlees opnieuw exponentieel, maar het aanbod kon geen gelijke trend houden met die stijgende vraag. Gevolg: enorme druk op de prijzen.

Duurdere consumptieprijzen

Normaal gesproken is er in de horeca wel wat ruimte om hogere grondstofprijzen tijdelijk op te vangen, al gaat dat ten koste van de winst. Bovendien willen de horeca-uitbaters de prijzen op hun menu’s niet constant aanpassen. Maar de marges zijn nu al aan de lage kant. De pandemie heeft er danig ingehakt. Bovendien zijn de personeelskosten ook gestegen, omdat personeel nog moeilijker te vinden is. De uitbaters kunnen bijna niet anders om de stijgende kosten gedeeltelijk door te rekenen in hun consumptieprijzen.

Economische studiebureaus hebben becijferd dat de consumptieprijzen in de horeca sinds begin dit jaar gemiddeld met zo’n 2.5 % zijn gestegen. Voorlopig ziet het er wel naar uit dat de consument bereid is om die hogere horecaprijzen te betalen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*