Tegenwind voor Pop Ups

Na een gedoogperiode, waarbij weinig of niet gereageerd werd, lijken de pop-up bars nu plots wel de aandacht te trekken van Horeca Vlaanderen en ondernemersorganisatie UNIZO. Die pleiten voor meer belastingen voor pop-up-uitbaters.

Oneerlijke concurrentie
Hoewel niet alle schuld naar de ‘verlopen’ corona maatregelen kunnen doorgeschoven worden is het duidelijk dat heel wat pop-up bars er gekomen zijn tijdens de pandemie voor cafés zonder terras. Hoewel het fenomeen ook al voor Corona bestond zijn veel ‘crisis bars’ initiatieven blijven bestaan. Voor vzw’s, jeugdverenigingen, festivalorganisatoren maar ook privé personen en initiatieven …. zijn ze een extra zomers inkomen. In sommige gemeenten is het een verworven recht geworden. In feite kan iedereen op privé terrein een pop-up bar openen. Voor openbare plaatsen zoals de markt of het kerkplein is er uiteraard wel een vergunning nodig. Op de eerste 25.000 euro die ze verdienen, worden zelfs geen belastingen geheven. Daarbij komt dat personeel, zeker bij verenigingen, heel vaak als vrijwilligers worden aangetrokken. Pop-ups zijn trendy maar na het mooie weer verdwijnen ze als dorre bladeren aan de bomen. Sommigen verschijnen na enkele maanden terug onder een andere ondernemingsnaam dan terug als winterbar.

Explosief
Volgens zijn aantal inwoners is de Oost-Vlaamse gemeente Lievegem wellicht Vlaamse koploper in het aantal pop-ups. In de Oost-Vlaamse fusie gemeente (Zomergem, Waarschoot, Lovendegem) werden nog voor de zomer begon elf aanvragen voor pop-up goed gekeurd. De Summer Pop Up staat op het dorpsplein van Waarschoot, terwijl de Hoetselhoeve in Zomergem een nieuw initiatief aankondigt waar je midden de velden, met zicht op de koeien, tot eind september ambachtelijke ijsjes kan scoren. De komende maanden komen daar nog het Tuinrestaurant Komptoir –de pop-up van de gelijknamige kaas- en delicatessenzaak in Lovendegem, de bekende Oh Deer Zomerbar in Waarschoot en Bar A l’Aise in Zomergem bij. Maar ook in ander steden en gemeenten zien veel horeca uitbaters met lede ogen het succes van pop-up bars.

Unizo en Horeca
Bij UNIZO erkent men het probleem. “Pop-up initiatieven kunnen zeker een meerwaarde zijn, maar het kan niet de bedoeling zijn om de markt af te romen op piekmomenten”, zegt gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche. De ondernemersvereniging pleit ervoor om zomerbars en andere pop-ups meer belastingen te laten betalen. “Het gaat niet om een extra belasting, maar een eerlijkere verdeling in de gemeente- en provinciebelasting”, zegt Van Assche. “Ook andere kosten die lokale ondernemers moeten dragen, moeten gedeeld worden met de pop-up-uitbaters.” Horeca Vlaanderen stelde vorig jaar een manifest op pop-up & horeca voor lokale besturen. In sommige steden wordt die leidraad toegepast om deloyale concurrentie te voorkomen. Concreet stelt Horeca Vlaanderen onder meer voor dat wanneer publiek domein opgesteld wordt voor pop-up, bestaande horeca voorrang krijgt om die uit te baten en dat de periode waarin pop-up op publiek domein kan verder ingeperkt wordt.

Beloftes
Mooie beloften en waardige voorstellen maar de beleidsmakers die alles uiteindelijk moeten uitwerken zullen deze zomer wellicht nog maar weinig, legale, illegale, onveilige of zelfs verdoken pop ups kunnen tegenhouden. Of er in het verkiezingsjaar 2024 iets zal veranderen is nog maar de vraag

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*