Taste voor Mechelen

Met enige grotere vertraging dan voorzien krijgt Mechelen in het voorjaar van 2019 dan toch zijn Taste-M. Het historisch pand en de Congregatiekapel op het Sint-Romboutskerkhof wordt dan officieel omgedoopt tot Taste-M. Drie bevriende ondernemers kochten een tijd terug al het pand aan met de bedoeling er een zaak te beginnen met de focus op smaak. Wim Voss (49), Elsje Van den Bogaert (32) en Mehdi ­Mathlouthi (34) zijn al vele jaren bevriend. Ze werkten onder meer samen in marketing- en communicatiebureau NewWorld. Maar ook bij de Mechelse winterbar en bij M-Eatery duiken verschillende van die namen op. Op de benedenverdieping van het statige pand, in de prachtige kelder met zijn gewelven en de monumentale kapel worden momenteel nog de laatste renovatiewerken uitgevoerd van wat een beleveniscentrum moet worden. Daarvoor werken de ondernemers samen met architecte Ariane Van Craen en interieurarchitecte Anneke Crauwels. Zij bedachten eerder al de interieurconcepten voor M-Eatery en Sava. Zo wordt het pand achteraan opengewerkt met een grote glazen wand, zodat er een sterkere link is met de tuin. Die is ook toegankelijk via de Oude Beggaardenstraat aan het aartsbisschoppelijk paleis.
Taste
Centraal komt Gastro-Rotisserie (The Chick) een rotisserie waar kip in al zijn varianten geserveerd zal worden. “Het heet ‘thechick, een concept dat nog niet bestaat in Mechelen. Naar het voorbeeld van wat wij met ons vlees in M-Eatery doen, garen en grillen wij onze kip op houtskool”, zegt Mathlouthi. De historische kelder wordt omgevormd tot een exclusieve Wine & Cheese speakeasy (The Cellar) met wijntastings. De ruime kelder zal rechtstreeks toegankelijk zijn vanaf het Sint-Romboutskerkhof. In de kapel (The Chapel) komt er een multifunctionele evenementenruimte met plaats voor recepties, ceremonies, lezingen of concerten. “Allemaal kleinschalig, wij bouwen geen nachtelijke feestjes. Er is plaats voor maximaal 99 mensen”, stelt Wim Voss. Ook hier ligt het accent op smaak. “We focussen op taste in al zijn facetten, zowel muziek als smaak. Smaak gaat over veel meer dan alleen eten”, zegt Mehdi Mathlouthi. Alles loopt door elkaar maar toch zijn het aparte modules.
Fatima Bouzambou
Vanaf de opening in de lente van 2019 zal Taste-M ook de uitvalsbasis worden van Fatima Bouzambou. Fatima Bouzambou is met Cousina sinds drie jaar actief met homecookings en uiteenlopende evenementen in de Mechelse regio. Ze zal haar bedrijf vestigen in Taste-M en zal ook leading chef worden van het geheel. Verse lokale producten met passie bereid vormen de rode draad van haar manier van werken. “Dit unieke smaakproject biedt alle mogelijkheden om mijn kookpassie verder te kunnen ontwikkelen en mijn creaties door iedereen te laten ontdekken, zowel binnen de muren van Taste-M als daarbuiten. Het is bovendien een uitdagend project waar Mechelen nood aan heeft”, zegt Bouzambou. De eigenaars van Taste-M, Mehdi Mathlouthi, Elsje Van den Bogaert en Wim Voss, zien haar komst als “win-win-relatie”. “Waar voornamelijk de Mechelse fijnproever van zal kunnen genieten.”