Tafellinnen: uw handtekening op tafel

Klanten die een restaurant binnenstappen, hoe ze hun keuze ook maakten, kunnen onder de indruk geraken van het interieur maar ook en vooral heel vaak van de tafelaankleding. Een aantrekkelijk gedekte tafel is een must voor elke succesvolle gastronoom. Tafellinnen brengt niet alleen sfeer op tafel maar in de volledige verbruikszaal. Het maakt meestal ook deel uit van de algemene stijl van de zaak. Tafellakens, tafellopers en placemats,  katoen, polyester, PVC, semileer of vilt. 

Net zoals wat op het bord komt, verschillen ook smaken op het gebied van tafeltextiel. Wie  bijvoorbeeld  tafels in een elegante glans wilt omhullen, gebruikt best effen tafelkleden of skirtings, terwijl liefhebbers van de landelijke stijl juist voor een ruitjesmotief kiezen – de combinatiemogelijkheden met stoelkussens, porselein, decoratie en dergelijke zijn door een grote keuze aan kleuren, patronen en vormen bijna eindeloos.

Restaurants met taffelinnen trekken tot 40% meer klanten

Tafellinnen wordt gebruikt om een luxe gevoel te creëren aan tafel of bij buffetten. Studies wijzen uit dat restaurants die tafellinnen gebruiken, tot 40% meer klanten trekken. Tafellinnen laat uw inrichting er niet alleen mooi uitzien, maar kan ook gebruikt worden om eventuele gebreken te verbergen. Wat zit er onder het tafellaken? Een vezelplaat, tientallen krassen of wijnvlekken ? Een antieke tafel of de goedkope meubelwinkel versie? Dus ook een middel om het  meubilair minder vaak te  vervangen.

Maten en gewichten

De grootte van het tafelkleed dat u bestelt, hangt niet alleen af van de grootte van uw tafel, maar ook van waar de tafel voor gebruikt wordt. De overhang (de hoeveelheid materiaal die over de rand van de tafel hangt) bij een buffettafel is anders dan die bij een eettafel. Bij een buffettafel en bij een eettafel is de afmeting van het bladoppervlak het uitgangspunt. Enkele ‘afgeboorde’ centimeters extra bij gebruik van een tafelrok zijn voor een buffettafel voldoende. Bij meerdere centimeters kan het effect van de ‘plooitjes’ tafelrok verloren gaan. Bij een eettafel is een overhang van ongeveer 20 cm standaard. De afstand tussen de knieën en het tafelblad.   
Dit voor de standaard tafelbekleding. Tafellinnen kan de uitstraling en ambiance van een restaurant of feestzaal compleet doen veranderen. In een restaurant is het gebruikelijk om een uitstraling en sfeer te creëren en deze te handhaven, maar op feesten en bruiloften willen klanten vaak een eigen stempel drukken op de ruimte. Die mogelijkheid is er als u uw klanten verschillende kleuren kunt aanbieden. In casual eetgelegenheden volstaat meestal een enkele laag wit tafellinnen met een gevouwen servet voor het bestek. Een meer klassevolle uitstraling bekomt men door meerdere lagen te gebruiken. Hoewel sommigen blijven zweren bij wit op wit zorgen contrasterende kleuren voor een maximaal effect. Een trend daarbij is dat niet altijd het lichts gekleurd tafelkleed onderaan moet liggen. Het hoeft niet altijd zwart op wit te zijn, het kan ook wit op zwart of een dambord effect in de zaal door ieder tafel afwisselend anders aan te kleden. Eén tafel met een lichte ondergrond en gekleurd bovenlaken en de volgende tafel andersom. Verder zijn er de talrijke combinaties met tafellopers, placemats, bijhorende servetten, enz… . Door gebruik te maken van verschillende kleuren kan ook ingespeeld worden op de verschillende vaak gastronomische gebeurtenissen doorheen het jaar. Geel als hoofdkleur rond de lente en pasen, aardse kleuren in de herfst, feestelijk grijs (zilver) tijdens de eindejaarsperiode. Alleen is de tijd van het jolige kleurboekje bij tafelaankleding voorbij. Met tafelaankleding, eenvoudig of chique wordt ambiance, sfeer en/of uitstraling opgewekt . Een handtekening op de zaak die dan best ook gehandhaafd blijft . Die handtekening kan ook letterlijk gebruikt worden door het weven of borduren van het logo op tafellakens en/of servetten . Na de maaltijd zal de naam van de zaak eeuwig in het geheugen geprent blijven. De sfeer, ambiance en uitstraling kan zelfs doorgetrokken worden in de beroepskledij van het personeel. Een wit hemd en zwarte broek is nog steeds traditioneel maar als ook de tafel in dezelfde kleuren gedekt is krijgt het iets extra. 

Gebruiksgemak en kwaliteit

Zoveel eisen als er zijn, zoveel aanbieders zijn er van tafellinnen en -aankleding. Er zijn tientallen verschillende materialen voor verschillende toepassingen. Een goed advies bij gekende toeleveranciers is daarom niet overbodig en kan op korte of lange termijn heel kostenbesparend zijn. Waar men vooral op moet letten is hoe het eruit ziet en of het praktisch is. Een tafelkleed of placemat dat gebruikt wordt in een café of wegrestaurant is een kleed dat afgeveegd kan worden met een doekje, veel handiger dan een satijnen tafelkleed, zeker omdat er geen tijd is om het kleed tussendoor te vervangen. In een ‘chique’ restaurant wordt eerder gekozen voor een vlekbestendig, eenvoudig te strijken tafelkleed, voor een frisse uitstraling.  
Polyester/katoen, ook polykatoen genoemd, is een mix van polyester en katoen. Het voelt en ziet eruit als katoen, maar heeft de duurzaamheid van polyester. Hierdoor is dit tafellinnen eenvoudig in onderhoud. Deze tafelkleden kunnen in de wasmachine en mogen worden gestreken om vouwen eruit te krijgen. 100% polyester komt dan weer zeer overeen met hoe katoen aanvoelt en eruit ziet. Het is lichtgewicht, waardoor het snel droogt en geld kan bespaard worden op het reinigen. Kleuren blijven ook zeer goed behouden. PVC is ideaal voor omgevingen waar veel geknoeid wordt, wanneer u bijvoorbeeld werkt met kinderen. PVC is met een doekje af te nemen en wordt veel gebruikt in cafés, kinderdagverblijven en verzorgingshuizen. Sommigen bieden ook een vlekwerend kleed aan. Ze zijn gemaakt van 100 procent polyester en naar eigen zeggen permanent vlekwerend dankzij de speciale productiemethode. Vlekken van rode wijn, koffie of jam zijn gemakkelijk te deppen met een schone doek of met een absorberende papieren servet. Vetvlekken of opgedroogde vlekken worden verwijderd met een natte doek en een beetje afwasmiddel. Ook zijn de tafelkleden in de wasmachine te wassen tot maximaal 40° C. De nieuwste generatie tafelkleden voelen aan als  linnen maar zijn echter kreuk- en krimpvrij. Als men het materiaal toch wil strijken, dan wel op de laagste temperatuur. Bovendien wordt met strijken de vlekwerende eigenschap nog versterkt, want er zit namelijk teflon in verweven . Bij al die innovaties zou een mens bijna vergeten dat er ook nog het echte gewone katoenen is waarbij dan de vraag naar onderhoud en duurzaamheid kan gesteld worden. 

Kopen, huren, wassen.

Het lijkt een luxe maar ook kleinere horecazaken kunnen er na een kleine berekening soms voordeel uit halen om een tafellinnen te huren, of op zijn minst het onderhoud ervan uit te geven. Het is iets waar zeker kleinere zaken niet steeds aan denken. 30 tafels zijn 90 tafelsets. Eén op tafel, één in de was en één als reserve …. Een berekening die vaak misloopt wanneer er iets mis gaat in de zaal, de eigen wasmachine het begeeft of er niemand te vinden is om de strijkrol te bedienen. Zonder daarbij nog de personeelskost in rekening te brengen. De goedhartige schoonmoeder zal met plezier haar diensten aanbieden bij de opstart maar aan veel liefdadigheid kan plots een eind komen. Het aanbod van een heus linnen-management is zeer uitgebreid voor zowel de kleine bistro als het grootste hotel. Het kan gaan van uw eigen aangekocht linnen op een professionele manier te laten reinigen en strijken tot de huur of aankoop bij een linnenbedrijf. Sommige flexibele bedrijven bieden de kans om alleen te betalen voor het linnen dat je daadwerkelijk nodig hebt of gebruikt. Handig voor als er slechts occasioneel feesten georganiseerd worden. Bovendien heb je als zaakvoerder een duidelijk zicht op de kosten van verhuur of onderhoud. De kosten kunnen op voorhand ingecalculeerd worden. Vaste afspraken over ophaling en levering zorgen voor een vlotte doorstroming. Ook de factor duurzaamheid kan hierbij letterlijk en figuurlijk op tafel gegooid worden. Van waar komt het gebruikte katoen? Is het op een biologische wijze gekweekt? Hoe duurzaam is het onderhoud, wordt daar bij het wassen rekening mee gehouden? Linnenbeheer is in iedere horecazaak een must geworden, en de juiste partners selecteren is heel belangrijk.

auteur: JAVE
foto: De Witte Lietaer

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*