Supermarkt en horeca in kerk

In april deed het Gentse stadsbestuur een oproep voor herbestemmings-projecten in de Sint-Annakerk, een uitdagend project omdat er uitgebreide restauratiewerken nodig zijn aan binnen- en buitenkant.

Het Consortium Markthal, een samenwerkingsverband waar ook Delimmo (de vastgoedpoot van Delhaize) deel van uitmaakt, is op Sinterklaasdag aangeduid als voorkeursbieder uit vijf ingediende herbestemmingsprojecten. De plannen kregen ook al de zegen van Gents bisschop Luc Van Looy. Delhaize stelde zich kandidaat omdat er in deze regio nog geen Delhaize-supermarkt is. De dichtstbijzijnde vestigingen staan in Ledeberg, aan Dok-Noord en aan de Watersportbaan. Dit wordt geen supermarkt zoals een andere. “Het gaat meer om een markthal dan om een traditionele winkel met rekken en rayons”, zegt schepen Christophe Peeters (Open VLD). “Het was ook het enige van de projecten dat rekening hield met de monumentale basiliekvorm van de beschermde kerk. Er zijn immers geen zijbeuken. Erfgoedzorg stond erop dat het volume behouden bleef en er niet met plateaus en verdiepingen werd gewerkt. De jury, die o.a. ook bestond uit de stadsbouwmeester, vond unaniem dit voorstel het beste van de vijf.” .

Supermarkt

“Dit wordt de allereerste supermarkt in een kerk in Vlaanderen”, zegt Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver. “Wij vinden het een hele eer dat de stad Gent ons project heeft uitgekozen. Wij zullen de plannen dan ook uitvoeren met veel respect voor de omgeving. Bovendien wil het toeval dat de kerk gebouwd is in 1867, precies het jaar dat ook wij zijn begonnen. ”Hoe de winkel er dan precies zal uitzien, is nog niet zeker, laat het ons erop houden dat het om de meest moderne en klantvriendelijke versie zal gaan die op dat moment zal bestaan”, zegt Roel Dekelver. Het huidige ontwerp is van de hand van Rik De Vooght Architecten in samenwerking met architectenbureau Bressers en One Plus Projects.

Ook horeca

Even opvallend is dat behalve de Delhaizewinkel- market er ook een nieuw restaurant komt in het huidige koor. “Met een aansluitend terras dat naar buiten zal lopen in de achtertuin”, aldus Peeters. Op het doksaal is een wijnbar voorzien. Links en rechts van de kerk komen waarschijnlijk extra appartementen en een koffiebar. Als het concept van ‘Market’ aangehouden wordt zal er wellicht ook in de open ruimtes nog wat te proeven vallen. Hopelijk zien de initiatiefnemers de onmiddellijke nabijheid van Hotel School Gent niet over het hoofd. Klein detail: De deal is nog niet volledig afgerond. “Er moet nog onderhandeld worden over de prijs”, zegt Peeters. “Het is nog niet uitgemaakt of de kerk wordt verkocht of via een erfpachtovereenkomst van 99 jaar ter beschikking gesteld. De Stad verkiest alvast het eerste.” Delhaize hoopt op de opening van de nieuwe markthal over ten laatste vijf jaar.