Summertime@Sassenbroek

Deze zomer kan men voor een mooie wijnbeleving in Haspengouw terecht. In het glooiende landschap van Broekom bij Borgloon hebben Johan Bellens en Karen Smets van Wijndomein Sassenbroek een gezellige pop-up restaurant bij hun wijngaard ingericht. Die is 2 hectare groot , met o.a. pinot blanc en pinot noir, waarbij de wijnstokken intussen tien jaar oud zijn en dat proef je in het glas.

Daar in the middle of nowhere en op amper één kilometer van het bekende doorkijk kerkje bieden ze sinds kort hun mooie mousserende kwaliteitswijnen aan, gecombineerd met tapa’s, een chef’s table en tastings. Dat doen ze samen met die andere passievolle dame, blogster Anja Janssen, die een voorliefde heeft voor het authentieke Piëmonte. En zo ontmoet Noord met Zuid. De locatie Borgloon is geen toevallige keuze. Hier plantte wijnfanaat Jean Bellefroid in 1964 de eerste wijnstokken. Het zou het begin worden van een wijncultuur in de beide Limburgen. Wijngaardenier Johan Bellens leerde als tuin- en landschapsarchitect de knepen van het vak bij Geurt van Rennes. En dat hij een goede leermeester blijkt, is duidelijk want ‘Claire Martin’, zoals het wijnlabel heet, haalde in 2017 zilver op de Wijnkeuring van de Lage Landen. Nieuw is de presentatie van een uitzonderlijk elegante stille Pinot Blanc. Van Anne Janssen onthouden we dan weer de Moscato d’Asti Canelli. En zo vullen Bellens en Janssen elkaars métier perfect aan. 

Chefs van topniveau

Voeg daarenboven nog een lijstje van topchefs en het concept is compleet. Denk aan namen als Benne (Foodlab), Giovanni Oosters (Smaakfabriek), Kevin Bonanno (5ième) en Guy Weyts (Stoke Outdoor Coocking) of Sam Van Houcke (Maste) en de gastronomie lacht je toe.  Zo verraste Van Houcke ons met zijn ‘hygge’-keuken, Deense knusheid op het bord. Dat zulks veel verder gaat dan knäckebröd met verse kaas en bieslook hoeft geen betoog. Dat merk je al meteen bij de teasers, waarvan we de aebleskiver, paling met mierikswortel onthouden.  Gevolgd door  gerookte makreel met rammenas en gekonfijte bergamot , waarna de paltheasta met kalfsnek en daslook een explosie van smaak bevestigt . Ook de mooi is de rosé ribeye met paprika en groene kruiden. Die zorgen voor een frisse toets van peperachtig anijs. En omdat we in Haspengouw zijn, mag een dessert met appel, amandel en moerasspirea uiteraard niet ontbreken. Zeer verrassend overigens.  Alles wordt ter plaatse bereid in de veldkeuken. Niet eenvoudig.  En toch is ‘Summertime@Sassenbroek’ tot in de puntjes verzorgd: decoratie, verlichting, couverts en het servies ‘Pure’ by Pascale Naessens. Omwille van corona blijft de pop-up beperkt tot 36 couverts. Vooraf reserveren is dan ook een must. Nog een extra tip? Combineer deze pop-up  eens met een bezoek aan het kleine, historische stadscentrum van Borgloon, waar het Middeleeuws karakter grotendeels bewaard bleef.

Info: www.wijndomeinsassenbroek.be, www.wijnbelevingmetanja.be en www.wijnbouw.com

Tekst en foto: Jempi Welkenhuyzen

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*