Studie van TheFork: wat zijn de zomerplannen van de Belgen en wat betekenen ze voor de restaurantsector?

Nu de zomer voor de deur staat, kijken de Belgen weer vol ongeduld uit naar hun vakantie, al dan niet in het buitenland. Al die reizen kunnen ook de restaurantsector een nooit eerder geziene boost geven. De jongste peiling* van TheFork, een bedrijf dat deel uitmaakt van de TripAdvisor-groep en het belangrijkste onlinereserveringsplatform voor restaurants, toont aan waar, wanneer en hoe de Belgen deze zomer op vakantie zullen gaan.

Het internationale toerisme komt geleidelijk weer op gang en de restaurantsector zal daar mee van profiteren, vooral omdat 71% van de ondervraagde Belgen hun vakantie buiten België wil doorbrengen. Het herstel van de sector zou zich deze zomer dan ook kunnen doorzetten. 82% van de respondenten verklaart namelijk vaker op restaurant te willen gaan, en bijna 23% zelfs dagelijks.

Frankrijk als topbestemming + opnieuw meer internationale boekingen verwacht

69% van de respondenten is van plan om deze zomer op vakantie te gaan, voor gemiddeld twee weken (32%). Van degenen die deze zomer thuisblijven (31%), geeft de helft (50%) als reden aan dat ze liever niet in het hoogseizoen met vakantie gaan.

Waar gaat de Belg deze zomer heen? 55% van de respondenten wil zijn vakantie doorbrengen in Frankrijk, een land met uiteenlopende bestemmingen en soorten vakanties in verschillende regio’s.*

Voor wie naar het buitenland wil (71%), is Europa dé topbestemming (100%). Vooral Frankrijk, Spanje (22%) en Italië (10%) zijn populair.

Wie in eigen land blijft (29%), trekt hoogstwaarschijnlijk naar de Belgische kust (45%), de Ardennen (25%) of Brussel (20%). Dat is namelijk de top drie van Belgische regio’s

Opnieuw blijkt de zee de ideale bestemming (59%) na meer dan een jaar COVID-19, gevolgd door het platteland (22%) en de bergen (14%).

Met de zomer, het mooie weer en de versoepeling van de coronamaatregelen in aantocht, is het aandeel van de internationale boekingen overigens al gestegen, tot 5%** in juni 2021 voor alle markten.

Welke soorten vakanties zullen deze zomer het populairst zijn, na een moeilijk jaar?

De Belgen zullen eindelijk weer samen kunnen komen na de versoepeling van de coronamaatregelen: 45% vertrekt als koppel, 40% in gezinsverband en 10% met vrienden.

Ze willen vooral ontspannen: 78% ziet wel wat in een ontspannende vakantie, maar wil zich ook laten verwennen. 46% van de respondenten kiest voor een gastronomische vakantie en 30% voor een culturele vakantie.

Een gunstige zomer voor de restaurantsector

Het publiek was opnieuw op de afspraak bij de heropening van de restaurants, waardoor de sector een nieuwe boost kreeg. Die tendens zal zich waarschijnlijk doorzetten, aangezien 82% van de respondenten van plan is om vaker dan in de rest van het jaar op restaurant te gaan. 21% wil zelfs elke dag uit eten gaan en 41% één tot drie keer per week. De zomer ziet er dus erg rooskleurig uit voor de restaurantsector.

Het budget van de Belgen is stabiel gebleven in vergelijking met de periode vóór COVID-19, zowel wat vakantie (67%) als restaurantbezoeken (66%) betreft. Toch heeft meer dan 16% van de respondenten al beslist hoeveel ze in deze laatste categorie willen uitgeven.

Het gemiddelde budget voor een restaurantbezoek (per persoon en per maaltijd) kan worden onderverdeeld in drie grote categorieën. De meerderheid is van plan om tussen 35 en 50 euro uit te geven (33%). Anderen zien zichzelf eerder tussen 25 en 35 euro (28%) of tussen 15 en 25 euro (23%) spenderen.

Wie deze zomer thuisblijft (31%), is toch zinnens om opnieuw te genieten van een restaurantbezoek. 38% is namelijk van plan om één keer per week uit eten te gaan.

Wanneer de Belgen een restaurant kiezen, blijft de kwaliteit van de gerechten het belangrijkste element. Dat is zo voor meer dan 88% van de respondenten. Ook andere keuzecriteria komen naar voor als ‘heel belangrijk’ of ‘uiterst belangrijk’: het aanbod van regionale specialiteiten (50,85%), gevolgd door de mogelijkheid om buiten te zitten (46%) en de naleving van de coronaregels (41%).

De restaurants die aangeven welke maatregelen ze nemen tegen corona, halen bovendien gemiddeld meer reserveringen binnen**.

Wanneer ze op zoek zijn naar een goed restaurant, rekenen de Belgen vooral op onlinerecensies (59%). Als gevolg van de beperkingen is vooraf een tafel kunnen reserveren ook belangrijker dan voordien (51%). 43% is namelijk van plan om minstens een dag op voorhand te reserveren, om zeker een tafel te hebben in het gewenste restaurant. 

* Bron: peiling uitgevoerd in Frankrijk in juni 2021 bij meer dan 390 respondenten

** Bron: interne gegevens van TheFork

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*