Sterrenrestaurant Berto stopt ermee

foto:david

Na dertien jaar draait kok David Bertolozzi met onmiddellijke ingang de sleutel om van de deur van zijn restaurant Berto in Waregem. Gebrek aan goed geschoold personeel is de hoofdreden. Na de omwenteling bij Bartolomeus in Knokke is dit de tweede ster die verdwijnt aan de West-Vlaamse culinaire hemel in enkele weken tijd.

Rijzende ster
Een beetje uit het niks dook in 2006 in Waregem Restaurant Berto op. Kok David Bertolozzi die zijn opleiding volgde in Ter Groene Poorte, Brugge stond in verschillende internationale en nationale keukens vooraleer hij in Waregem landde. Ondermeer Hilton Brussels, restaurant Marcus en Hof Van Cleve staan op zijn cv. Samen met zijn vrouw An Kint en het keukenteam wist hij het restaurant in een korte tijd culinaire naambekendheid te geven. De Michelingids bekroonde Berto in 2013 met een ster, Gault Millau een tweede koksmuts en zestien op twintig.

Motivatie
Al bij aanvang liep het restaurant op verschillende manieren in de kijker. David Bertolozzi ging voor een ster, en daar heeft dan ook alles gedaan. Zijn ster en vele andere lofbetuigingen heeft hij gehaald. Maar na talrijke oproepen lijkt het onmogelijk om het geschikte personeel te vinden. Een gebrek aan motivatie om de onregelmatige horeca uren op te vullen maar ook een degelijke ervaring of opleiding zijn op de huidige arbeidsmarkt niet te vinden volgens de kok. Vier man in de keuken en nog eens drie in de zaal die op het niveau van een sterrenzaak, gemotiveerd kunnen of willen meedraaien zijn volgens de de 42 jarige kok niet meer te vinden.

Van restaurant tot bistro
Vorig jaar opende Bertolozzi ook een bistro in het Regenboogstadion van SV Zulte Waregem. Een zaak zonder sterren, alhoewel het niveau even hoog is. In Bistro Berto is het mogelijk te werken met een kleinere equipe en de uren zijn ook anders. Om niet steeds weg en weer te moeten crossen tussen het restaurant en de bistro, personeel te moeten switchen en zoeken heeft David Bertolozzi uiteindelijk gekozen om de bistro verder te zetten. Hoewel dat niet zonder pijn in het hart is.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*