Sterrenchef Bart De Pooter stopt na 30 jaar met restaurant Pastorale

Het bekende tweesterrenrestaurant Pastorale in Reet sluit binnenkort de deuren. Op 24 december 2022 staat het team voor de laatste keer klaar voor zijn gasten. In januari pakt Bart De Pooter meteen uit met een nieuw restaurantconcept waarbij vis centraal staat.

Pastorale opende 30 jaar geleden de deuren in een oude pastorijwoning, en groeide in de loop der jaren uit tot een tweesterrenzaak met een trouw en internationaal cliënteel. Al sinds het prille begin zette Bart De Pooter zijn unieke stempel in het culinaire landschap door veel waarde te hechten aan pure ingrediënten en innovatieve kooktechnieken, waarin groenten steeds een prominente rol speelden. Doorheen de jaren won Pastorale diverse culinaire prijzen. In 2003 werd het restaurant bekroond met een eerste Michelinster, in 2006 volgde de tweede.

Dat Pastorale 30 wordt, is volgens chef Bart De Pooter het ideale moment om te stoppen. “Ik heb 30 jaar lang alles gegeven om Pastorale naar de internationale top te brengen, en dat is vandaag nog steeds het geval, mede dankzij het fantastische team. Ik wil dit prachtige hoofdstuk dan ook afsluiten op een hoogtepunt en deze 30 jaar vieren in stijl. Ik wil onze klanten bedanken voor het jarenlange vertrouwen en de positieve kracht die ze ons gaven. Mijn grootste dankwoord gaat uit naar de Pastorale medewerkers. Het is een voorrecht dat ik dit traject heb mogen beleven met dit fantastische topteam, vol passie, met goesting, met hard werken maar vooral met veel plezier. Verder wil ik mijn oprechte dank uitdrukken aan de culinaire gidsen die alle jaren duizenden mensen naar Pastorale brachten.” zegt Bart De Pooter.

Bart De Pooter in 1992, toen het begon

Toch betekent het stopzetten van Pastorale niet het einde van de culinaire carrière van Bart De Pooter. Integendeel. In oktober opende WILDn, het plant- based gastronomische restaurant in Sapphire House Antwerp. Eind dit jaar komt hij naar buiten met een nieuw restaurantconcept in Antwerpen, waarbij vis centraal staat: Vis van A.

“De ‘A’ verwijst naar Antwerpen, en is Antwerps dialect voor ‘vis van jou’. We brengen een totaalconcept voor liefhebbers van kwalitatieve vis. Het menu wordt bepaald in functie van de vangst van de dag en de oogst van lokale en biologische visboeren. Groenten spelen nog steeds een centrale rol en komen uit onze eigen tuin. Buiten een winkel- en restaurantgedeelte omvat het concept een raw bar, een coral reef bar, en een exclusief terras aan het water. De locatie, hangar 26-27 op de Rijnkaai, leent zicht uitstekend voor dit concept met de Schelde als decor.” zegt Bart.

Het restaurant verwelkomt zijn gasten vanaf 14 januari. Wie graag een voorproefje heeft kan al vanaf 14 december terecht in de verswinkel waar dagelijks verse vis- en groentebereidingen afgehaald kunnen worden. Ook homemade vischarcuterie en schotels voor de feestdagen staan op het afhaalmenu.

“Net zoals ik vol trots terugkijk naar de afgelopen 30 jaar Pastorale, kijk ik met goesting uit om aan het roer te staan van dit nieuwe hoofdstuk. Ik ben vooral heel dankbaar dat het vertrouwde team
van Pastorale mee aan boord stapt bij Vis van A.” besluit Bart De Pooter.

Op de foto: Bart De Pooter en Headchef Stam Halfmike

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*