Sectorakkoord horeca 2019-2020

Donderdag 31 oktober kwamen ook de werkgevers- en werknemersorganisaties uit de horeca tot een sectorakkoord voor 2019 en 2020, zo lezen we in de nieuwsbrief van de Horecafocus Group. De definitieve teksten moeten nog verschijnen, maar de belangrijkste punten worden door Horecafocus reeds opgesomd (zie https://www.horecaismijnpassie.be/blog/detail/ook-de-horeca-heeft-zijn-sectorakkoord )

1. Vanaf 1 oktober 2019 (retroactief dus) worden de minimum- en effectieve brutolonen in de sector verhoogd met 0,93%.

2. Met ingang van 1 januari 2020 worden de werkgeversbijdragen met 0,1% verhoogd. Deze verhoging gaat naar de bijdrage aan het Sectoraal Sociaal Pensioenfonds die nu 1% bedraagt.

3. Vanaf 1 oktober 2019 stijgt de terugbetaling van woon-werkverkeer voor wie met de fiets komt werken van 0,22 euro naar 0,24 euro per afgelegde kilometer.

4. In ondernemingen waar een geregistreerd kassasysteem (GKS) wordt gebruikt, worden studenten binnen hun contingent van 475 uur uitgesloten van de toepassing van de cao eindejaarspremie.

5. De mogelijkheid om werknemers te verplichten om zich, in geval van arbeidsongeschiktheid, ter beschikking te houden van een controledokter wordt ingeperkt tot de eerste 3 werkdagen bij een arbeidsongeschiktheid van minstens 5 werkdagen. In het arbeidsreglement kunnen nog wel andere bepalingen worden voorzien.

6. Er worden werkgroepen opgericht die o.m. een update van het functieclassificatiesysteem, werkbaar werk en arbeidskledij moet onderzoeken. Deze werkgroepen zullen zich engageren om minstens één keer per maand samen te komen om hun bevindingen tegen einde 2020 over te maken aan het paritair comité.

7. Per voltijds equivalent zal een gemiddelde van 2 dagen opleiding per jaar worden voorzien.

In de nieuwsbrieven van Horecafocus vindt u steeds heel interessante informatie die u ondersteunt in het beheer van uw horecazaak.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*